Pastor: Mađarske isprave tražene

Beograd -- Interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva u Vojvodini je veliko, kaže za B92 poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

Izvor: B92
Podeli

Podsetimo, od 4. januara svi koji znaju mađarski jezik ili imaju pretka koji je bio Mađar mogu da predaju zahtev za državljanstvo Mađarske.

Pošto je počela primena zakona o dvojnom državljanstvu, koji je Mađarska donela prošle godine, prema očekivanjima koje iznosi Pastor, svaki treći Mađar iz Srbije mogao bi da zatraži državljanstvo matične države.

Pastor kaže da postoji više razloga za ovoliko interesovanje.

Najvažniji razlog je emotivne prirode. Ljudi žele da imaju dokaz da pripadaju mađarskoj naciji. Naravno da postoje i nekih praktičnih razloga, ali trenutkom kada su ukinute vize za građane Srbije, taj čin dobijanja pasoša Mađarske je postao manje značajan nego pre. Ali moramo reći da oni koji budu dobili državljanstva, će istovremeno postati i državljani Evropske unije”, kaže Pastor.

Kao ilustraciju velikog interesovanja u Vojvodini za mađarsko državljanstvo, Pastor navodi podatak da se u diplomatskim predstavništvima Mađarske u Srbiji trenutno zakazuju predaje dokumenata za upis u državljane, za maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu