Pastor: Mađarske isprave tražene

Interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva u Vojvodini je veliko, kaže za B92 poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

00:08

Default images

Podsetimo, od 4. januara svi koji znaju mađarski jezik ili imaju pretka koji je bio Mađar mogu da predaju zahtev za državljanstvo Mađarske.

Pošto je počela primena zakona o dvojnom državljanstvu, koji je Mađarska donela prošle godine, prema očekivanjima koje iznosi Pastor, svaki treći Mađar iz Srbije mogao bi da zatraži državljanstvo matične države.

Pastor kaže da postoji više razloga za ovoliko interesovanje.

Najvažniji razlog je emotivne prirode. Ljudi žele da imaju dokaz da pripadaju mađarskoj naciji. Naravno da postoje i nekih praktičnih razloga, ali trenutkom kada su ukinute vize za građane Srbije, taj čin dobijanja pasoša Mađarske je postao manje značajan nego pre. Ali moramo reći da oni koji budu dobili državljanstva, će istovremeno postati i državljani Evropske unije”, kaže Pastor.

Kao ilustraciju velikog interesovanja u Vojvodini za mađarsko državljanstvo, Pastor navodi podatak da se u diplomatskim predstavništvima Mađarske u Srbiji trenutno zakazuju predaje dokumenata za upis u državljane, za maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: