LDP: NIS je ostao monopolista

Beograd -- Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da su podizanjem akciza na uvozno gorivo za pet dinara poništeni pozitivni efekti liberalizacije uvoza proizvoda od nafte.

Izvor: Beta
Podeli

On je naveo da je time omogućeno NIS-u da zadrži povlašćeni položaj na tržištu.

Jovanović smatra da se takvim potezima ugrožavaju i evropske integracije jer Srbija nikada neće stići u Evropu ako i dalje bude štitila državne monopole ili monopole koji su ustupljeni drugim zemljama.

"NIS-u je omogućeno da praktično zadrži izuzetno povlašćeni položaj na tržištu, da njegov prostor za profit bude mnogo veći, a građanima produžilo obavezu da plaćaju jedan od najskupljih benzina u Evropi i najskuplje i najnekvalitetnije gorivo u regionu", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Lider LDP-a je dodao da je "bezobrazluk" prema građanima i kompanijama koje se bave poslovima sa naftom da se u istom danu ukine monopol NIS na preradu benzina, a da se uvede namet na uvoz benzina koji pravi razliku u ceni od skoro pet dinara u korist NIS.

"Time se onemogućava slobodna konkurencija, a cene goriva će i dalje nesmetano diktirati kompanija koja je ostala u zaštićenom položaju. To, naravno, znači i da će tržištem dominirati nekvalitetnije gorivo, koje su proizvodi iz domaćih, prevaziđenih tehnologija", naveo je Jovanović.

Podsetimo, Naftna industrija Srbije je danas povećala cene goriva na svojim benzinskim pumpama "zbog rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 821 idi na stranu