Prag: Preminuo Jirži Dinstbir

U Pragu je preminuo Jirži Dinstbir, čehoslovački disident, nekadašnji šef čehoslovačke diplomatije i izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Beta

Subota, 08.01.2011.

17:47

Default images

Dinstbirova supruga Jiržina rekla je češkoj agenciji ČTK da je on umro u bolnici u 73. godini, posle duže bolesti.

Do poslednjeg trenutka je, međutim, bio aktivan, sada kao nezavisni senator uz podršku opozicione Češke socijaldemokratske stranke, a bio je i predsednik Odbora za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost.

Jirži Dinstbir je češkoj i slovačkoj javnosti postao poznat kao spoljno-politički novinar i dopisnik Čehoslovačkog radija iz Vašingtona 1960-ih godina, ali se posle sovjetske okupacije avgusta 1968. godine našao na drugoj strani, uz disidente.

Vrlo tesno je sarađivao sa svojim prijateljem Vaclavom Havelom u disidentskom pokretu Povelja 77 i predvodio ju je dva puta kao njen portparol, 1979. godine i 1985. godine.

Totalitarni režim poslao ga je u zatvor zbog aktivnosti u disidentskom Komitetu za odbranu nepravedno progonjenih od 1979. do 1982. godine.

Dinstbir je sa Havelom bio jedan od vođa čehoslovačke "plišane revolucije" 1989. godine, a u novoj demokratskoj vladi posle pada komunista imenovan je za prvog čehoslovačkog šefa diplomatije.

Ceo svet je obišla njegova slika kako sa zapadnim zvaničnicima seče bodljikavu žicu nekadašnje "gvozdene zavese".

Zbog porodičnih veza blizak bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, Dinstbir je rado i spremno prihvatio da od 1998. do 2001. godine bude izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji.

Dinstbir je energično bio protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, kao i protiv jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Rešenje za sukobe na Balkanu video je u ulasku zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Politički džentlmen"

Sa Jirižijem Dinstbirom iz češke politike odlazi definitivno stara garda političara džentlmena sa kojima može da se bude prijatelj uprkos oštrim političkim razlikama i nesuglasicama, složno su ocenili češki ali i slovački zvaničnici povodom vesti o njegovoj smrti.

"Bio je jedan od ključnih likova plišane revolucije. Poštovao sam ga bez obzira na mnoge razlike u mišljenjima. Bez njega će naša politička scena sigurno biti manje živopisna. Spadao je u generaciju dzentlmena", rekao je danas češki predsednik Vaclav Klaus. "Poštujem ga zbog njegove građanske hrabrosti u vreme totalitarnog režima. Nakon 1989. godine spadao je u ključne ličnosti koje su formirale čehoslovačke, a kasnije češke spoljnopolitičke odnose. Bio je svedok toga da pada gvozdena zavesa a naša zemlja se iz perioda mraka vraća među razvijene evropske zemlje", rekao je češki premijer Petr Nečas.

"Bio je sjajan čovek. Imali smo različita politička mišljenja ali to nije smetalo da budemo prijatelji", rekao je Dinstbirov prijatelj još iz disidentskih dana, sadašnji šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg.

"Umro je moj dobar prijatelj. Kada sam ga uvodio u funkciju ministra inostranih poslova on je tada još uvek bio zaposlen kao ložač", rekao je i bivši slovački premijer, Jan Čarnogurski, u federalnoj vladi posle pada komunista vicepremijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: