"Preče stvari od rekonstrukcije"

Beograd -- Moguće su personalne promene u Vladi, ali je najvažnije ostvariti dinamiku za završetak svih poslova koje smo započeli, kaže Boris Tadić u intervjuu za "Blic".

Izvor: Blic
Podeli

O rekonstrukciji Vlade treba da se povede ozbiljan razgovor među koalicionim partnerima, a ne preko medija, kaže predsednik Srbije.

Rekonstrukcija može biti promena Zakona o ministarstvima ili se može ostvariti kroz personalne promene, u svakom slučaju mora da se ostvari dinamika za okončavanje započetih poslova, kaže Tadić.

Govoreći o premijeru Srbije, Tadić je rekao da je Mirko Cvetković jedan od ljudi čija su rešenja su bila izuzetno važna i koja su doprinela stabilizaciji prilika u vreme krize.

"Kao ekspert svetske banke potvrdio je svoju stručnost, ali moramo imati na umu da je on nestranačka ličnost koja vodi jednu koalicionu vladu u kojoj sede na mestima ministara i lideri stranaka. Mislim, takođe, da je njegova staloženost i ozbiljnost u mnogim trenucima bila od velike koristi. Naročito kada smo na javnoj sceni imali samo buku i bes, što je nažalost karakteristično za domaću politiku", rekao je predsednik.

"Mislim da je potrebno mnogo promena u političkom sistemu Srbije, uključujući ustavne promene, promene izbornog sistema koji bi omogućio građanima da direktno glasaju za još nekog svog predstavnika u vlasti, umesto, kao do sada – samo za predsednika Republike. Pa, recimo, promene zakona o finansiranju političkih stranaka", naveo je Tadić.

"Sve je ovo mnogo potrebnije od rekonstrukcije Vlade, koja je takođe potrebna. A za sve to je neophodan konsenzus među strankama koje čine Vladu. Zašto toga nije bilo u prethodnim decenijama, ne znam, ali kad god pokrenem raspravu o reformi političkog sistema, dođe do otpora", kaže predsednik Srbije u intervjuu za dnevnik "Blic".

Već nedeljama spremni

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna već nedeljama da počne pregovore o Kosovu, da ima pregovarački tim i platformu, a što se tiče Albanaca sa Kosova i Metohije, očigledno je da čekaju da završe formiranje svojih institucija posle izbora.

"Izveštaj Dika Martija nije potresao samo kosovsku političku scenu, već i svetsku medijsku scenu. Onaj svet koji je navikao da stvari gleda crno-belo, na štetu Srba, sada se malo zamislio", rekao je Tadić u intervjuu "Blicu".

Pregovori s Prištinom vodiće se na ekspertskom nivou, susreti s Tačijem nisu predviđeni.

Info

Na današnji dan, 1. februar

1650. U Stokholmu, gde je boravio na poziv kraljice Kristine,umro je francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Dekart. Odbacivši svaku dogmu ili doktrinarnost

Razno ponedeljak 31.01. 23:59 Komentara: 1

Požar u prostorijama TV "IN"

Kragujevac -- Prostorije TV "IN" u Kragujevcu izgorele su u požaru u ponedeljak uveče. Vatrogasci su lokalizovali požar i sprečili da se proširi na obližnju benzinsku pumpu.

Hronika ponedeljak 31.01. 22:34 Komentara: 4

UNS: Kršenja prava novinara

Beograd -- Udruženje novinara Srbije saopštava da je zabrinuto zbog najava otkaza medijskim radnicima na Pinku na osnovu podataka pribavljenih prisluškivanjem zaposlenih.

Politika ponedeljak 31.01. 22:03 Komentara: 8

Piter Egner umro u 89. godini

Sijetl -- Piter Egner, osumnjičen da je kao pripadnik nacističkih snaga u Drugom svetskom ratu u Srbiji učestvovao u ubistvu 17.000 ljudi, umro je u 89. godini života.

Svet ponedeljak 31.01. 22:02 Komentara: 16
strana 1 od 821 idi na stranu