Mađarska: Balkan važna stavka

Mađarska je od ponoći preuzela položaj predsedavajućeg Evropskoj uniji i među važne stavke je uvrstila učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Izvor: Beta

Subota, 01.01.2011.

10:34

Default images

Budimpešta je svesna da prema tome i dalje postoje otpori u Uniji.

"Evropa treba da ostane otvorena prema onim zemljama koje ispune nužna merila", ističe se u programu mađarskog predsedništva EU.

Mađarska smatra da bi završetak tehničkih pregovora s Hrvatskom do polovine iduće godine dokazao da su, naprotiv, osnovana uverenja da zemlje Zapadnog Balkana treba i mogu da ispune sve zahtevnije uslove za uključivanje u redove evropske dvadesetsedmorice.

U programu mađarskog usmeravanja poslova EU se podvlači da "istorijski uspeh predstavlja proširenje ostvareno uz uporedo produbljivanje evropske integracije".

Posebno se naglašava i da se to odnosi na one zemlje koje su "spremne i odlučne da osnaže vladavinu zakona, demokratiju i ljudska prava, da usvoje i sprovedu `pravne tekovine'" Evropske unije.

Budimpešta ističe da "odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži `mišljenje' o kandidaturi Srbije za članstvo predstavlja jasnu poruku koja osnažuje taj proces integracije".

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji je, predstavljajući prioritete mađarskog predstavanja Unijom, takođe izrazio "razočaranje što kasni dijalog Beograd-Priština".

Martonji je predočio da razgovori Beograd-Priština treba da počnu neutralnim, tehničkim pitanjima. Po strani se, po njegovim rečima, za kasnije moraju ostaviti osetljivija, "više za status vezana pitanja".

Budimpešta je u programu svog predsedavanja EU posebno istakla nužnost ekonomsko-

finansijskog oporavka Evropske unije i otvaranja novih radnih mesta.

Među prioritetima su i dugoročna energetska bezbednost i stvaranje sigurne mreže energetskog snabdevanja među članicama EU, kao i usvajanje razvojne strategije za područje Dunava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: