Evro postaje valuta Estonije

Estonija danas pred istorijskom proslavom Nove godine, u kojoj će postati prva bivša sovjetska republikla koja će usvojiti evro za nacionalnu valutu.

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

17:15

Default images

Prelazak na novu valutu zvanično počinje u ponoć 1. januara.

Estonska kruna prestaje da važi a mala država koja je nezavisnost stekla 1991. godine postaje 17 članica evrozone.

Do prelaza dolazi u vreme duboke krize koja je pogodila evro, posebno od kako su dva člana evrozone - Grčka i Irska - prihvatili vanrednu spasilačku pomoć ove godine da bi izbegli bankrot.

Zbog toga uključivanju Estonije - čija privreda od 19 milijadi evra čini jedva deseti deo jednog procenta godišnjeg učinska evrozone od 12.500 milijadi evra - mnogi pridaju simboličan značaj.

"Ulazak Estonije u evrozonu je ohrabrujući znak jer pokazuje privlačnost zajedničke valute", kaže zamenik šefa nemačke diplomatije Verner Hojer.

Ekonomisti veruju da će Estonija, koja je izašla iz svoje najteže ekonomske krize, imati korist od evra.

Baltička zemlja sa 1,3 milion stanovnika tek treba da prođe kroz ključe reforme pre nego što dostigne zapadnoevropski životni standard. Estonija će biti najsiromašniji član evrozone.

Proslava će večeras uključiti vatromet i gala koncert posle koga će predsednik vlade Andrus Ansip iz bakomata u ponoć izvući prvu sumu u evrima.

Posle Slovenije i Slovačke, Estionija će biti treća bivša socijalisticka zemlja koja će korisiti evro. Sedam drugih istočnoveropskih država - Poljska, Rumunija, Mađarska, Češka, Bugarska, Litvanija i Letonija - obavezale su se prlikom stupanja u EU da će preći na evro, mada nema roka do kad to treba da urade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: