SCT proglasio nesolventnost

Ljubljana -- Najveće slovenačko građevinsko preduzeće, SCT koje radi i u Beogradu, proglasilo je platežnu nesposobnost i uložilo zahtev za prisilno poravnanje.

Izvor: B92 Slovenija
Podeli

SCT u Beogradu radi na poslu gradnje mosta preko Ade Ciganlije i gradnji prilaznih ulica, a jedno je od najvećih slovenačkih građevinskih preduzeća.

To preduzeće je već duže vreme negiralo pisanja medija da je u velikim dugovima i "da neće izdržati 2011. godinu".

Pored brojnih dugova, SCT samo Novoj Ljubljanskoj banci duguje više od 100 miliona evra, dok je "Petrol" nedavno blokirao platne kartice SCT, zbog dugova za benzin, koji su se, prema pisanju slovenačkih medija, kretali od 12 do 15 miliona evra.

Zbog toga SCT već neko vreme nema mogućnosti da nabavlja benzin.

Inače, slovenačka državna tužiteljka je nedavno slovenačkim medijima saopštila da je Ivan Zidar, predsednik uprave SCT, u oktobru osuđen u Nemačkoj zbog poslovne korupcije, na godinu i po dana zatvora, sa mogućnošću da se kazna preinači u uslovnu ako pristane da plati milion evra.

Pored toga, protiv Ivana Zidara i još par predsednika uprava najvećih slovenačkih građevinskih firmi vodi se sudski postupak zbog kartelnog dogovaranja, a ekipa državnih tužilaca je nedavno protiv Zidara i par njegovih najbližih saradnika podigla optužnicu i zbog sumnje pranja novca i zloupotrebe službenog položaja.

SCT saopštava da je ključno da ima poslove, a pored 64 gradilišta u Sloveniji, SCT ima projekte i u BiH, Srbiji, Albaniji i na Kosovu, dok se nada poslovima u Rusiji i Libiji.

Mežutim, šanse SCT da dobije posao u Libiji su male, jer Libija od SCT traži bankarske garancije, koje SCT zbog svoje prezaduženosti ne može da dobije, a prema pisanju slovenačkih medija i Rusija postavlja zahteve koje SCT neće moći da ispuni.

Radio Slovenija javlja da SCT, nakon proglašavanja insolventnosti, ima dva scenarija. Prvi da proba da odobravanjem prisilnog poravnavanja dobije mogućnost isplate trećine dugova poverenicima u roku od pet godina ili drugi, da predloži isplatu polovine svojih dugova poverenicima u roku od deset godina.

strana 1 od 65 idi na stranu