Uslovi u kosovskim zatvorima dobri

Uslovi za život u zatvorima na Kosovu su zadovoljavajući, ali postoje tekući problemi koje treba da reše relevantne institucije, navodi se u izveštaju OEBS-a.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.12.2010.

12:37

Default images

U Prištini je Misija OEBS-a na Kosovu predstavila izveštaj „Uslovi u pritvornim ustanovama na Kosovu“.

U najnovijem izveštaju se ističe da u izvesnom broju zatvora probleme predstavljaju nedostatak prostora i prenatrpanost, neadekvatno prirodno osvetljenje i protok vazduha, loše stanje toaleta i kupatila, kao i neadekvatan prostor za vežbanje na otvorenom.

Izveštaj je zasnovan na aktivnostima nadgledanja Misije u protekle dve godine i trebalo bi da pomogne relevantnim institucijama da uklone identifikovane nedostatke.

„U suštini, standardi u ustanovama kosovske popravne službe su zadovoljavajući. Međutim, treba preduzeti korake kako bi se obezbedila veličina ćelija dovoljna za broj pritvorenika i ispunili međunarodni standardi“, rekla je direktorka OEBS-ovog odeljenja za ljudska prava i zajednice Suzan Hajnc.

„Lokalne institucije treba da pojačaju napore kako bi osnovale održiv lokalni mehanizam za nadgledanje pritvora. Takav mehanizam bi koordinisao napore raznih lokalnih organizacija i institucija koje rade u oblasti nadgledanja pritvora“, istakla je ona.

U saopštenju OEBS-a navodi se da će Misija sprovoditi periodične ponovne procene kako bi ocenila promene i poboljšanja u pritvornim ustanovama na Kosovu i da će nastaviti da podržava formiranje lokalnog mehanizma za nagledanje pritvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: