"Proteran" Deda Mraz iz BiH

Islamska zajednica BiH objavila je fetvu u kojoj stoji da "Deda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka“.

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 29.12.2010.

11:14

Default images

Zbog fetve, koja je izdata neposredno pred novogodišnje praznike, u Sarajevu ni ove godine nema Deda Mraza.

Islamska zajednica smatra da se „taj hrišćanski simbol pokušava proturiti bošnjačkoj deci kao neutralan lik".

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upzorio je muslimane da je Deda Mraz drugo ime za ličnost iz hrišćanske tradicije, poznatu kao Sveti Nikola, koji im se uporno nameće, iako, ni nova godina ni njeni simboli, nisu poznati, priznati i prihvaćeni u islamskoj tradiciji.

"Pravo je svakog pojedinca i porodice da po vlastitoj savesti i izboru prihvate ili ne prihvate pomenute simbole, ali je, prema islamskom učenju, svako i odgovaran za vlastiti izbor i postupke", navedeno je u saopštenju Rijaseta, uz podsećanje da je u Svetoj knjizi Kuranu zapisano da je "svaki čovek odgovoran za ono što je uradio".

Deda Mraz je odavno "proteran" iz većine škola i vrtića u BiH, posebno tamo gde živi većinsko muslimansko stanovništvo, iako o tome postoje različita mišljenja roditelja, posebno građanske orijentacije.

Deda Mraz je i ove godine nepoželjan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jer ga nema na ulicama i vrtićima, prenosi Slobodna Evropa.

Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Besim Spahić smatra kako će u dnevnopolitičkim prepirkama najviše izgubiti sarajevski mališani.

"U svakoj evropskoj zemlji, pa i u mnogim zemljama i u doba socijalizma i komunizma, bio je Deda Mraz. Eto bilo je ovde ideja da se zove Hidžri Dedo, da se ne zove Deda Mraz, dakle da i tu đecu odvoje. Deda Mraz je upravo onaj koji ne deli đecu", rekao je Spahić.

Muslimani imaju svoju novu godinu, Hdžru, koja se meri po Mesečevom kalendaru i predstavlja trenutak kada je prorok Muhamed iz Meke prešao u Medinu. Muslimani, međutim, Hidžru proslavljaju čitanjem molitvi i učinjem Kurana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: