Preminuo Vladan Batić

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i poslanik republičkog parlamenta Vladan Batić preminuo je posle duge i teške bolesti.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.12.2010.

16:25

Default images

U Demohrišćanskoj stranci potvrđeno je da je Batić preminuo u 61. godini života. Poslanici Skupštine Srbije minutom ćutanja odali su poštu preminulom kolegi.

Batić je bio jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a, poslanik u više saziva Skupštine Srbije, ministar pravde u Vladi Srbije.

Batić je rođen 27. jula 1949. godine u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

U Beogradu je na Pravnom fakultetu diplomirao 1972, magistrirao na Katedri za međunarodno pravo 1977. i na istoj katedri 1981. odbranio doktorsku disertaciju "Slobodne carinske zone sa stanovišta međunarodnog prava".

Od 1973. do 1984. radio je u Skupštini opštine Obrenovac, sve vreme kao referent, pošto zbog političke nepodobnosti nije mogao napredovati. Od 1984. godine ima svoju advokatsku kancelariju u Beogradu.

Prvi put se politički angažovao u Demokratskoj stranci (DS) od njenog osnivanja 1990. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora i prvi predsednik Beogradskog odbora stranke. DS je napustio 1992. zbog njenog nepristupanja Demokratskom pokretu Srbije (DEPOS) i sa grupom istomišljenika učestvovao je u osnivanju Demokratske stranke Srbije (DSS), u kojoj je bio potpredsednik.

Narodni poslanik je bio u dva mandata u Narodnoj skupštini Srbije koja je konstituisana i raspuštena 1993. i od 1994. do 1997. kada je bio i zamenik predsednika Poslaničkog kluba DSS-a.

U februaru 1997. Batić je isključen iz DSS-a, a 6. maja te godine osniva DHSS i postaje njen predsednik. Za predsednika stranke ponovo je izabran na izbornoj skupštini DHSS-a 25. aprila 2004.
(FoNet)
U januaru 1998. godine Batić sa Velimirom Ilićem, predsednikom izdvojene frakcije Srpskog pokreta obnove, SPO-Zajedno, formira Savez opozicionih stranka "Srbija zajedno", što je bio začetak opozicionog bloka Saveza za promene (SZP). U tom Savezu Batić je bio dva puta koordinator.

Za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ, kao kandidat DOS-a izabran je na saveznim parlamentarnim izborima 24. septembra 2000. Od 24. januara 2001. do vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je republički ministar pravde.

Posle gubitka vlasti DOS-a, Batić je postao blizak liberalno orijentisanim krugovima. Sa Vesnom Pešić (Građanski savez Srbije) i Nenadom Čankom (Liga socijaldemokrata Vojvodine) predvodi Narodni pokret "Otpor".

Bio je kandidat DHSS-a na predsedničkim izborima u Srbiji 13. juna 2004.

Bio je pravni zastupnik Milana Panića u sporu njegove farmaceutske kompanije ICN sa državom, a zastupao je, između ostalih, i porodice dvojice gardista koji su stradali u beogradskoj kasarni na Topčideru.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. januara 2007. na listi Liberalno-demokratske partije (LDP) izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Poslanik je bio i novom sazivu Skupštine Srbije konstituisanom nakon izbora u maju 2008. godine.

Mnogobrojne ličnosti iz političkog života Srbije oglasile su se i izrazili svoje žaljenje povodom smrti Vladana Batića, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: