Prizren: Sve spremno za ustoličenje

Sve spremno za ustoličenje novoizabranog episkopa Raško-prizrenske eparhije Teodosija u Prizrenu. Patrijarh Irinej i episkop Teodosije doputovali su u Prizren.

Izvor: B92

Nedelja, 26.12.2010.

01:07

Default images

Patrijarh Irinej će uvesti Teodosija u tron, u delimično obnovljenom Sabornom hramu Sveti Đorđe, a iz eprahije su naveli da je sve spremno za svečanost.

Čin ustoličenja predstavljaće i povratak sedišta Raško-prizrenske eparhije u Vladičanski dvor u Prizrenu, posle 11 godina u manastiru Gračanica, gde je izmeštena 1999. godine.

Najavljeno je daće liturgiji i ustoličenju prisustvovati savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Očekuje se i dolazak predstavnika crkava Rusije i Grčke, verskih zajednica Kosova, Kfora, UN, Euleksa i međunarodnih kancelarija u Prištini.

U eparhiji očekuju i veći broj vernika jer je "svečani čin ustoličenja novog episkopa u drevnom gradu Prizrenu događaj od velikog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu, posebno verni narod na Kosovu i Metohiji", saopštila je Raško-prizrenska eparhija.

Činom ustoličenja, Teodosije i formalno će preuzeti eparhiju. Vladika Teodosije je na dužnost episkopa Raško-prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i rasčinjenog vladike Artemija.

Do tada je Teodosije bio vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani, takođe na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: