Prizren: Sve spremno za ustoličenje

Beograd, Prizren -- Sve spremno za ustoličenje novoizabranog episkopa Raško-prizrenske eparhije Teodosija u Prizrenu. Patrijarh Irinej i episkop Teodosije doputovali su u Prizren.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Patrijarh Irinej će uvesti Teodosija u tron, u delimično obnovljenom Sabornom hramu Sveti Đorđe, a iz eprahije su naveli da je sve spremno za svečanost.

Čin ustoličenja predstavljaće i povratak sedišta Raško-prizrenske eparhije u Vladičanski dvor u Prizrenu, posle 11 godina u manastiru Gračanica, gde je izmeštena 1999. godine.

Najavljeno je daće liturgiji i ustoličenju prisustvovati savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Eparhija u svom saopštenju podseća da je svečanost ustoličenja prilika da se ukaže na značaj Prizrena kao drevnog eparhijskog centra koji ponovo dobija na važnosti obnovom hrama Svetog Đorđa i zgrade episkopije, kao i drugih objekata koje su albanski ekstremisti zapalili 17. marta 2004. godine.

Iako u Prizrenu danas živi samo 18 Srba - a pre rata ih je bilo 8.000, povratkom sedišta eparhije SPC će potvrditi rešenost da ostane sa narodom, navela je eparhija.

Očekuje se i dolazak predstavnika crkava Rusije i Grčke, verskih zajednica Kosova, Kfora, UN, Euleksa i međunarodnih kancelarija u Prištini.

U eparhiji očekuju i veći broj vernika jer je "svečani čin ustoličenja novog episkopa u drevnom gradu Prizrenu događaj od velikog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu, posebno verni narod na Kosovu i Metohiji", saopštila je Raško-prizrenska eparhija.

Činom ustoličenja, Teodosije i formalno će preuzeti eparhiju. Vladika Teodosije je na dužnost episkopa Raško-prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i rasčinjenog vladike Artemija.

Do tada je Teodosije bio vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani, takođe na Kosovu.

strana 1 od 59 idi na stranu