Nema vakcina za spas kunića

Beograd -- Na desetine hiljade kunića je uginulo, na stotine farmi u Srbiji je zatvoreno zbog bolesti miksomatoze. Već dve godine na tržištu nema vakcina.

Izvor: B92
Podeli

Hibridni panon beli kunići Aleksandra Doknića iz Bajmoka biće upotrebljeni za nastajanje stotina hiljada domaćih doza raznih vakcina u Veterinarskom zavodu Zemun.

Međutim nisu vakcinisani domaćom vakcinom, već deset puta skupljom i manje efikasnom stranom, jer Veterinarski zavod više ne proizvodi vakcine protiv miksomatoze kunića.

Samo ove godine procenjuje se da je par desetina hiljada životinja uginulo od te bolesti. Bolest je visoko zarazna, a prenose je komarci.

"Taman je kunićarstvo malo krenulo da se razvija, međutim paramiskomatoza je udarila i dovela do velikog pomora zbog kojeg su mnoge farme zatvorene“, kaže uzgajivač kunića iz Bajmoka Aleksandar Doknić.

Domaća vakcina je, po tvrdnji kunićara, bila neprikosnovena po kvalitetu i pet do deset puta jeftnija od uvoznih. Međutim, kako smo nezvanično saznali, cene registracije vakcine za paramiksomatozu koja se proizvodi u desetinama hiljada doza jednaka je drugim koje se proizvode u stotinama hiljada doza.

Zbog toga se Zavodu, koju je privatizovan , više ne isplati da proizvodi vakcinu, jer ne može da proda dovoljne količine da isplati troškove. Neki kunićari su se snalazili tako što su koristili skupe švercovane vakcine.

"Apelujem na državu, ne da nam da subvencije, nego da nam omogući da uzgajamo kuniće i da reši proizvodnju vakcine“, kaže Doknić.

Aleksandar Doknić je za sada jedan od retkih kunićara koje bolest nije pogodila. Stranim vakcinama duplo vakciniše kuniće da bi imao kakvu- takvu zaštitu, međutim kako kaže ukoliko se ne proizvede vakcina od domaćih sojeva poksvirusa - kunićarstvo tek čekaju teški dani.

strana 1 od 149 idi na stranu