Vrata vojske SAD otvorena za LGBT

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je zakon kojim je omogućeno da homoseksualci i lezbijke služe vojsku SAD ne krijući svoju seksualnu orijentaciju.

Izvor: Beta

Sreda, 22.12.2010.

17:42

Default images

Do sada je u vojsci SAD na snazi bio propis nazvan "ne pitaj, ne govori".

Prema tom propisu, homoseksualci su mogli biti u vojsci ali da se ne izjašnjavaju o svojoj seksualnosti, dok zvaničnici vojske nisu mogli da pitaju o tome.

Neće više biti traženo od desetine hiljada Amerikanaca da žive u laži da bi služili zemlji koju vole, poručio je Obama.

Okružen visokim vojnim zvaničnicima i članovima Kongresa, američki predsednik je rekao da je s ponosom potpisao zakon i ocenio da će nova mera osnažiti nacionalnu bezbednost.

Potpisivanjem tog zakona Obama je ispunio obećanje iz predizborne kampanje i zabeležio još jednu pobedu, pošto je prethodno uspeo da s republikancima dogovori produženje poreskih olakšica iz perioda Džordža Buša. Treća pobeda bi mogla da usledi ako Senat bude ratifikovao sporazum "Novi START" o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Američki predsednik je na ceremoniji portpisivanja rekao da hrabrost i požrtvovanost u oružanim snagama više neće biti određena seksualnom orijentacijom.

Obama je pohvalio "hraborst i viziju" ministra odbrane Robert Gejtsa i pohvalio Gejtsa i načelnika združenog štaba vojke SAD Majka Malena, koji su se zalagali za promenu propisa "ne pitaj, ne govori" uvedenog 1993. godine.

Više od 13.500 vojnika je otpušteno po tom zakonu iz 1993. koji je primoravao homoseksualce i lezbijke u američkoj vojsci da kriju svoj seksualni identitet.

Do promena u vojsci neće doći odmah, pošto novi zakon propisuje da Obama i njegovi visoki vojni savetnici moraju da potvrde da ukidanje zabrane neće smanjiti borbenu sposobnost vojnika, posle čega sledi još 60 dana čekanja da vojska sprovede bilo kakve promene.

Pre raspave u Kongresu, Pentagaon je sproveo opsežno istrazivanje prema kojem bi prisustvo homoseksualaca u vojci neznatno moglo da utiče na moral i borbenu gotovost američkih oružanih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: