Lukšić novi mandatar nove vlade CG

Beograd -- Glavni odbor Demokratske partije socijalista jednoglasno je podržao predlog da Igor Lukšić bude mandatar za sastav nove crnogorske vlade.

Izvor: B92
Podeli

Sa tom odlukom DPS treba da upozna predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Lukšić potom ima rok od 30 dana da sastavi novu vladu Crne Gore.

Kandidat za novog premijera Crne Gore je izjavio da očekuje da bi nova vlada mogla biti izabrana do kraja godine i da će nastaviti politiku Vlade Mila Đukanovića.

"Ja sam iskoristio priliku i da Glavni odbor obavestim o onome što će biti glavne smernice buduće vlade i ona, ukoliko bude dobila podršku u parlamentu, mislim da će nastaviti da realizuje prioritete koji su manje - više prepoznati i kao politika ove aktuelne vlade“, kazao je Lukšić.

"U svakom slučaju, o tome će više detalja biti prilike da saznate iz programa koji će biti predstavljen parlamentu. Verujem da ćemo vrlo brzo imati prilike i da se u parlamentu nađemo na ovu temu, tako da će to biti prilika i da se javnosti prezentira i puni sastav ovog kabineta", dodao je on.

Ipak, posle ostavke premijera Mila Đukanovića, u Crnoj Gori i dalje je tema da li je tim činom pala i vlada i da li je potrebno raspisati vanredne izbore.

Opozicione stranke su zatražile održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali su im iz vladajuće koalicije odgovorili da izbora neće biti i optužili opoziciju da ne poznaje zakon i Ustav Crne Gore.

Lider manje stranke u vladajućoj koaliciji Ranko Krivokapić je rekao da su razgovori o sastavu nove vlade već u toku i da je reč samo o personalnim promenama, a ne sistemskim.

Sa Đukanovićem se sa svoje pozicije povukao i vicepremijer Svetozar Marović, koji će ostati, baš kao i Đukanović, u stranci.

Bivši savetnik Marovića, a danas urednik agencije Beta Ivan Cvejić ne veruje u optužbe opozicije da se Đukanović povukao zbog pritiska Evrope, nego smatra da su pre posredi lični razlozi.

"Dvadeset godina je na čelnim pozicijama u jednoj državi neprikosnoveni lider Crne Gore, strahovito mnogo iskušenja, tako da ne bih odbacio ni to. S druge strane, moramo imati u vidu i to da je Milo Đukanović vrlo mlad političar, on nema ni 50 godina“, smatra on.

„Dakle, zaista treba ostaviti prostora i za rezervu i on je sam rekao na pitanje da li ćete se kandidovati na predsedničkim izborima. Videćemo", rekao je Cvejić.

Cvejić ne očekuje veće promene ni u unutrašnjoj ni u spoljnoj politici Crne Gore, jer će politiku i dalje voditi Đukanovićev DPS.

Zapadni mediji, u izveštajima o ostavci Mila Đukanovića, ukazuju na to da se crnogorski premijer povlači s vlasti pošto je ta zemlja dobila status kandidata za EU i podsećaju da je u Italiji protiv njega bila vođena istraga zbog navoda o švercu cigareta.

Đukanovićeva odluka o povlačenju "mogla bi da olakša napredak male jadranske države ka članstvu u EU", ukazao je Rojters.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor smatra da ne treba upoređivati ostavku Đukanovića s odlaskom s političke scene bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera.

Ona je navela da još nema relevantnih informacija na osnovu kojih bi mogla da procenjuje i upoređuje.

strana 1 od 65 idi na stranu