Biografija Igora Lukšića

Podgorica -- Najmlađi potpredsednik Vlade Crne Gore, Igor Lukšić, trebalo bi da nasledi Mila Đukanovića na mestu premijera te države.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik Vlade Crne Gore u ostavci Milo Đukanović saopštio je danas javnosti da je za mandatara predložio aktuelnog vicepremijera Igora Lukšića.

Lukšić, najmlađi potpredsednik Vlade, rođen je 14. juna 1976. godine u Baru, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 10. juna 1998. godine na smeru preduzetništvo. Na istom fakultetu magistrirao je 3. oktobra 2002. godine na temu “Spontani poredak i tranzicija“ i doktorirao 10. septembra 2005. godine na temu “Tranzicija - proces ostvarivanja ekonomskih i političkih sloboda“.

U periodu jun 1998. godine - februar 2000. godine radio je kao saradnik na implementaciji programa pomoći Evropske komisije “Obnova“ u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.

Od februara 2000. godine do januara 2001. godine radio je kao savetnik za međnarodne odnose u DPS-u.

U periodu januar - maj 2001. godine obavljao je poslove sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova. Od marta 2003. godine do juna 2006. godine bio je poslanik u Skupštini Srbije i Crne Gore.

Četiri puta je biran za poslanika u Skupštini Crne Gore (2001, 2002, 2006. i 2008. godine).

U periodu januar - april 2003. godine bio je savetnik predsednika Vlade za odnose s javnošću. Od marta 2003. godine do februara 2004. godine obavljao je poslove zamenika ministra spoljnih poslova Srbije i Srne Gore.

Od februara 2004. godine biran je na dužnost ministra finansija četiri puta, a od decembra 2008. godine za potpredsjednika Vlade dva puta.

Tokom mandata inicirao je niz zakonskih rešenja i projekata u cilju daljih reformi javnih finansija i poreskog sistema, unapređenja poslovnog ambijenta i eliminisanja biznis barijera, strukturnih reformi.

Od 2006. godine guverner je u ime Crne Gore u Svetskoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Docent je i predavač na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis u Podgorici, na predmetima Ekonomija i razvoj i Tržišni proces, a u letnjim semestrima 2004, 2005. i 2006. godine na Ekonomskom fakultetu u Podgorici bio je saradnik na smeru preduzetništvo.

Završio je više specijalnih kureseva i obuka: Specijalni kurs, Diplomatska akademija Beč, 1999. godine; Visitor programme SAD, Vašington, 15. mart - 1. april 2000. godine, Ljetnja škola ekonomije G17 Beograd, jul 1998. godine.

Učestvovao je na većem broju konferencija, seminara, naučnih skupova i bio angažovan na projektima nevladinog sektora u ranijem periodu.

Član je Odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, predsedništva Demokratske partije socijalista i predsednik Košarkaškog saveza Crne Gore.

Objavio je više stručnih radova i knjiga. U jesen 2001. godine objavio je knjigu poezije i proze “Knjiga smijeha“.

Tečno govori engleski, služi se francuskim i italijanskim jezikom. U braku je sa Natašom i ima kćerke Sofi i Dariu.

O ostavci Mila Đukanovića čitajte više u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu