Ostavke Đukanovića i Marovića

Beograd -- Milo Đukanović i Svetozar Marović se povukli sa položaja premijera i vicepremijera Crne Gore. TV CG javila da je DPS za novog mandatara odredila Igora Lukšića.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Milo Đukanović je saopštio javnosti da je odlučio da podnese ostavku na premijersku funkciju.

On je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da odluka o ostavci nije nova i nije ishitrena, kao i da nije donesena pod pritiskom iznutra ili spolja. Đukanović je rekao da je vreme koje je proveo na najodgovornijim funkcijama dugo - dve decenije.

"Odlazim čiste savesti i uzdignuta čela, zadovoljan sa onim što sam uradio", rekao je Milo Đukanović.

Đukanović je potvrdio da će ostati na čelu Demokratske partije socijalista, da ostaje u Crnoj Gori, da će nastaviti da se bavi biznisom i naveo da vladu napušta čiste savesti i uzdignuta čela.

Upitan da li se plaši da će završiti kao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, Đukanović je kazao da je svako "poistovećivanje sa scenarijima u okruženju samo posledica neprofesionalnosti ljudi koji rade u nekim medijima u Crnoj Gori i njihove pataloške opsednusti njime".

"Želim im da ih to što pre prođe", kazao je Đukanović i naveo da "čita ta trućanja".

Upitan da li namerava da se vrati na mesto premijera, kao što je uradio nakon što se 2006. godine povukao sa državnih funkcija i da li može garantovati da recimo 2013. ponovo neće biti premijer, on je kazao "Bože zdravlja, videćemo", ali je rekao da se nada da će njegova odluka da ode sa mesta premijera biti trajna.

Inače, novi mandatar, Igor Lukšić, do sada je obavljao funkciju potpredsednika vlade i ministra finansija.

TV CG je javila i da će biti promena u sastavu vlade i da se očekuje da će Lukšić crnogorskom parlamentu uskoro saopštiti sastav svog kabineta. Dosadašnji potpredsednik vlade Svetozar Marović potvrdio je ranije saopštenu nameru da napusti vladu u slučaju Đukanovićevog odlaska.

Prethodni put, Đukanović je napustio vladu u oktobru 2006, ali se nakon godinu i po dana vratio u nju.

Dok je saopštavao da će se povući s državnih poslova zbog zasićenja tim poslom, opozicija tvrdi da je njegov odlazak iz vlade zahtev međunarodne zajednice.

Nakon Đukanovićeve pres konferencije i opozicione stranke su zakazale svoje konferencije za novinare, na kojima bi mogle da zatraže i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Đukanović je u proteklih 20 godina čak pet puta bio biran za premijera i jednom za predsednika Crne Gore.

Povlači se i Svetozar Marović

I potpredsednik crnogorske vlade Svetozar Marović podneo je danas ostavku na tu funkciju, potvrđeno je agenciji Beta u vrhu Demokratske partije socijalista.

Ostavka Marovića nije neočekivana, jer je mnogo ranije bilo najava da će se i on povući sa državnih funkcija istovremeno kad i premijer Milo Đukanović.

Marović je sa Đukanovićem i Momirom Bulatovićem bio u najvišem rukovodstvu Crne Gore još od takozvane antibirokrataske revolucije,
pre 20 godina, kada je smenjena komunističko-socijalistička vlast. Marović je na mestu potpredsednika Vlade Crne Gore od prošlogodišnjhh parlamentarnih izbora.

Bio je poslednji predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Na toj funkciji je ostao do 22. maja 2006. godine, nakon što su se građani Crne Gore na referendumu izjasnili za nezavisnu državu.

strana 1 od 65 idi na stranu