Tadić: Sledeći izbori u DS direktni

Beograd -- Lider DS-a Boris Tadić izjavio da su stranački izbori bili regularni i najavio da će naredni biti direktni što će obezbediti viši stepen demokratičnosti.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

"Izbori su protekli onakako kako se očekivalo imajući u vidu strukturu stranke. Žao mi je što nije bilo direktnih izbora, ali tako je većina odlučila", rekao je Tadić.

On je kazao da se nada da će sledeći put izbori za funkcionere DS biti direktni, čime će biti podignut i stepen demokratičnosti na viši nivo.

Na pitanje da li očekuje da bude nezadovoljnih posle stranačkih izbora, Tadić je odgovorio odrečno, istakavši da je i on gubio izbore i da posle toga "nekoliko dana nije bio najsrećniji čovek".

Trivanova: Nije bilo neregularnosti

Novoizabrana potpredsednica DS-a Jelena Trivan izjavila je u "Utisku nedelje" na TV B92, da izbori u toj stranci nisu bili neregularni.

Nije bilo skandala na stranačkim izborima u Demokratskoj stranci, jer nije bilo neregularnosti, ocenila je Trivanova.

Ona je rekla da ne vidi ništa sporno u tome što je glasanje trajalo više sati jer se pokvario kompjuterski sistem za glasanje.

"To je završeno relativno brzo, bez ikakvih skandala i bez ikakvih prigovora, tako da su svi kandidati, odnosno njihovi predstavnici, i oni koji su dobili i oni koji su izgubili to potpisali i potvrdili da je reč bilo o krajnje regularnim i normalnim izborima", navela je Trivanova.

Potpredsednica DS-a u “Utisku nedelje“ nije osporila da je bilo tehničkih problema sa glasanjem, ali da to rezultat nikako ne dovodi u pitanje.

“Nama je bilo pre svega neprijatno, iz razloga što smo hteli da promovišemo neki drugačiji sistem, moderniji sistem glasanja, pošto se organizacioni odbor jako mnogo trudio da to organizuje. Nama je bilo užasno neprijatno što je taj sistem pao“, rekla je ona.

Profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Srbijanka Turajlić ocenila je da nema elemenata skandala na Izbornoj skupštini DS, ali je pad elektronskog sistema za glasanje ozbiljna blamaža za nekoga ko bi trebalo da vodi ovu zemlju napred.

Ona smatra da je trebalo pozvati stručnjake da naparave sistem za elektronsko glasanje "jer je problem elektronskog glasanja davno rešen na nivou studentskog pitanja".

“Da je DS htela da angažuje stručnjaka, što ona obično neće, ona bi imala izbore par ekselans, a pošto, kao i sve druge poslove u ovoj zemlji, treba da vodi neko ko je blizak DS-u, onda se to završi kako je završeno“, rekla je Turajlićeva.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić je Izbornu skupštinu DS-a nazvao fijaskom i izigravanjem demokratije.

Prema njegovim rečima, DS se nije otrgla od liderskog načina vođenja stranke i ritualnog, obrednog i priredbenog načina organizovanja skupština, bez prave debate i kritičkih tonova.

“Po meni, skandal je činjenica da se od 3.000 delegata samo jedan prijavio da učestvuje u debati“, naglasio je Todorić.

Posle subotnjeg maratonskog glasanja delegata Demokratske stranke, saopštena su i imena pet novoizabranih potpredsednika.

Najviše glasova delegata za mesto potpredsednika osvojio je Dragan Đilas 1.725, a slede Dušan Petrović sa 1.603, Bojan Pajtić 1.535, Dragan Šutanovac 1.421 i Jelena Trivan sa 1.183.

Na izborima za članove Predsedništva DS-a izabrani su Zoran Alimpić, Oliver Dulić, Milorad Đurić, Milovan Marković, Miodrag Đidić, Saša Paunović, Boško Ristić, Vladimir Jovanović i Goran Bogdanović.

strana 1 od 854 idi na stranu