Usvojen statut DS

Delegati Skupštine usvojili izmene Statuta DS-a, kao i izveštaje predsednika i Političkog saveta. Održan i svečani deo sednice i glasanje za funkcije.

Izvor: B92

Subota, 18.12.2010.

06:12

Default images

Na Izbornoj skupštini 2.744 delegata tajnim glasanjem, koje je prvi put organizovano elektronskim putem, na 20 biračkih mesta bira funkcionere i organe DS.

14. izborna skupština Demokratske stranke, kojoj je prisustvovalo oko 3000 delegata, a njenom svečanom delu i 450 gostiju iz inostranstva i javnog i kulturnog života Srbije, održana je danas u Centru "Sava".

Delegati biraju predsednika, a jedini kandidat za tu funkciju je aktuelni predsednik DS Boris Tadić.

Za pet potpredsedničkih mesta konkuriše šest kandidata – Dušan Petrović, Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac, Jelena Trivan, Vuk Jeremić i Dragan Đilas.

Izbor Trivanove i Pajtića je siguran, jer po pravilniku stranke jedno potpredsedničko mesto pripada ženi, a drugo kandidatu iz Vojvodine.

Za predsednika Političkog saveta jedini kandidat je Dragoljub Mićunović, koji je i sada na toj funkciji.

Delegati biraju i devet članova predsedništva, koji se biraju po teritorijalnom principu, i tu neće biti neizvesnosti jer ima devet kandidata – Zoran Alimpić, Oliver Dulić, Milorad Đurić, Milovan Marković, Miodrag Đidić, Saša Paunović, Boško Ristić, Vladimir Jovanović i Goran Bogdanović.

Nikolić: Očekuje se velika borba za mesto potpredsednika

Prema oceni političkog analitičara Milana Nikolića, Šutanovca, Petrovića i Jeremića očekuje velika borba.

“Možemo samo nagađati da će najverovatnije gospodin Đilas da prođe. Što se tiče dva druga kandidata, oni će voditi trku ‘rame uz rame’”, smatra Nikolić.

Ipak, on ocenjuje da se "ovog časa neće ništa bitno promeniti ni u DS, ni u Srbiji zbog toga što će neko da uspe, a neko neće da uspe".

“To će samo možda uticati na neke individualne karijere i ništa više od toga”, rekao je Nikolić.

Na Skupštini će biti predstavljen i dokument "Srbija 2020" – desetogodišnji plan delovanja stranke.

Milan Nikolić smatra da je demokratama potreban strategijski plan tog tipa koji će se sastojati od ispunjivih obećanja, ali i onih koja su nerealna.

“U svakom slučaju, kada u Demokratskoj stranci govore o 2020. onda se tu, kao najvažniji element, uzima približavanje Evropskoj uniji i verovatno ulazak u Evropsku uniju do kraja tog perioda”, kaže Nikolić.

“U međuvremenu, pretpostavljam da taj plan ili program sadrži niz lepih želja na kojima će se eventualno raditi, koje će se pokušati ostvariti, a šta će objektivne okolnosti dozvoliti da se uradi – ostaje da se vidi”, zaključio je on.

Počeo i svečani deo Skupštine

Svečani deo 14. izborne skupštine Demokratske stranke, kojem prisustvuje oko 450 gostiju iz inostranstva i javnog i kulturnog života Srbije, a na kome će biti saopšteni rezultati glasanja za funkcionere DS, počeo je oko 17 časova u Centru "Sava".

Predviđeno je da se delegatima Skupštine DS obrate predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zamenik premijera Albanije Iljir Meta, te članovi Evropskog parlamenta Marija Muniz, Zoran Taler i Zita Gurmai.

Delegatima Skupštine DS obratio se, posredstvom video-linka, i predsednik Vlade Grčke Jorgos Papandreu, a predviđeno je i obraćanje predsednika Partije evropskih socijalista Pola Rasmusena.

Svečanom delu Izborne skupštine prisustvuju zamenik premijera i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović, lider G17 plus i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Svečanom delu prisustvuju i potpredsednik vlade i predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, kao i predsednici LDP, SPO i JS, Čedomir Jovanović, Vuk Drašković i Dragan Marković Palma.

U Centru "Sava", svečanosti prisustvuje ambasador Rusiije Aleksandar Konuzin, kao i predstavnici sindikata i ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: