Pregled britanske štampe

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

09:31

Default images

Svi britanski listovi opširno pišu o izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija koji navodi da se kosovski premijer Hašim Tači nalazi na čelu mreže koja se od 1999 godine bavi kriminalnim aktivnostima kao što su šverc oružja, droge i ljudskih organa.

Gardijan piše da je Martijev izveštaj sačinjen posle dvogodišnje istrage i da se u njemu citiraju američki FBI i drugi obaveštajni izvori.

U njemu se navodi da veze Hašima Tačija s organizovanim kriminalom idu unazad više od deset godina kada je njegova Drenička grupa počela da dominira OVK-om i da kontroliše najveći deo kriminalnih aktivnosti u regionu.

Marti je u izveštaju napisao da se Tači i drugi članovi Dreničke grupe redovno pominju kao "ključne ličnosti" u obaveštajnim izveštajima o mafijaškoj strukturi organizovanog kriminala na Kosovu.

Gardijan podseća da je Diku Martiju naloženo da napravi izveštaj nakon što se bivša glavna tužiteljka haškog tribunala, Karla del Ponte, žalila da joj je bilo onemogućeno da istraži aktivnosti visokih ličnosti OVK i da sumnja da su njeni pripadnici prebacivali zarobljene Srbe u Albaniju gde su im vađeni organi.

Martijev izveštaj čini tvrdnje Karle del Ponte verodostojnijim konstatuje Gardijan.

List napominje i da je juče u Prištini počelo suđenje odgovornim za ilegalno presađivanje organa u klinici Medikus gde su bogati stranci plaćali velike sume novca za bubrege siromašnih davalaca iz Rusije, Moldavije, Kazahstana i Turske.

Priča bi bila dovoljno šokantna da se tu završava, piše list, ali na sudu nije izneseno da se klinika Medikus pominje i u izveštaju saveta Evrope.

Kako god da se suđenje u Prištini završi, navodna veza između klinike Medikus, ilegalnog presađivanja organa i OVK biće predmet velike pažnje kada Dik Marti bude podneo svoj izveštaj Savetu Evrope sutra u Parizu, zaključuje Gardijan.

Test za legitimitet nove države

Tajms objavljuje analizu u kojoj piše da bi izveštaj Dika Martija o gangsterizmu na Kosovu mogao da podrije legitimitet nove države.

Mada je nezavisnost Kosova nepovratna, piše list, izveštaj će staviti tačku na romantično viđenje rađanja nove nacije.

Na Kosovu je došlo do krvave borbe za vlast među kosovskim Albancima koja je proizvela čitavu novu generaciju žrtava i nasilnika.

Zapad je odlučio da zažmuri, a slika srpske agresije i albanske nevinosti poslužila je kao pogodna pozadina za suđenje Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Sjedinjene države, Velika Britanija i druge pristalice nezavisnog Kosova svesno su ignorisale kriminalne aktivnosti Hašima Tačija jer je novom entitetu bio potreban jak vođa a on je bio identifikovan kao takav još tokom pregovora u Rambujeu.

Sada će se postaviti pitanje koliko je on pomoći dobio od Vašingtona i drugih prestonica da bi se preobrazio iz pobunjenika u političkog vođu.

Pravi test za legitimitet Kosova biće spremnost nove države da pozove gospodina Tačija i druge istaknute političare na odgovornost, piše Tajms.

Neuništivi Berluskoni

Spoljni svet je davno otpisao Silvija Berluskonija, ali 74-ro godišnji milijarder juče je uspeo da izbori neočekivanu pobedu u italijanskom parlamentu, piše Independent.

Jučerašnja tesna pobeda gospodina Berluskonija najnovija je faza u njegovom sporom odumiranju, primećuje list.

Čak i ako uspe da uvuče bivše demohrišćane u njegovu koaliciju, malo je verovatno da će preživeti duže od nekoliko meseci.

Međutim, njegov odlazak neće odstraniti slabosti iz italijanske politike.

Odlazak socijalista i demohrišćana posle skandala s podmićivanjem 1994 godine, pozdravljen je kao rađanje Druge republike.

Umesto toga, pojavio se Berluskoni i ispalo je da je ta Druga republika mrtvorođena.

Pouka posle njegove duge dominacija glasi da su Italiji preko potrebne sveže, odvažne i ikonoklastične ideje, a ne umorne i prazne priče aktuelnih lidera, zaključuje Independent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: