Priština: Optužbe obične klevete

Kosovska vlada je saopštila da je "neosnovan i klevetnički" nacrt izveštaja SE u kome je navedeno da je premijer Hašim Tači bio na čelu kriminalnog lanca.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 14.12.2010.

23:51

Default images

Kako je izvestilac Saveta Evrope rekao, Tači je bio na čelu grupe koja se bavila trgovinom ljudskim organima, drogom i oružjem na Kosovu posle rata 1999. godine.

„Navodi objavljeni u 'Gardijanu' su istraženi više puta od strane lokalnih i međunarodnih pravosudniha organa, i u svim slučajevima je utvrđeno da su takve tvrdnje neosnovane", istaknuto je u saoštenju.

Za Tačijevu vladu je neprihvatljivo da „klevete“ iznosi član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. "Jasno je da neko želi da se posrami premijera Hašim Tačija posle parlamentarnih izbora na kojima su mu građani, jasno i masovno dali podršku da nastavi program razvoja i upravljanja našom zemljom“, dodaje se u reagovanju.

Za kosovsku vladu, tvrdnje Martija su „niske i bizarne“, i dolaze „od ljudi bez ikakvog moralnog kredibiliteta“ i one „mogu biti od koristi samo određenim krugovima koji ne žele dobro Kosovu i njegovim građanima“.

Vlada i kosovski premijer Tači su najavili da će preduzeti sve mere i radnje neophodne za klevetu, protiv Martija, uključujući pravne i političke.

Ta vlada je pozvala sve zemlje članice SE da se snažno usprotive izveštaju Martija i da "ne padnu na stranu onih koji po svaku cenu žele da spreče stabilnost, napredak i dobro upravljanje Kosovu".

Redžepi: Marti čovek bez integriteta

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da je Dik Marti "čovek bez integriteta", kojeg je Srbija podstakla da destabilizuje političku situaciju na Kosovu.

“To je monstruozno! To u vezi sa belom kućom nije istina, jer je istraga u Kukešu obavljena tri puta. Govorim i kao hirurg, to je nemoguće uraditi“, tvrdi on.

“Ali ovo je politički motivisano kako bi se usporili demokratski procesi na Kosovu, i posle izbora, ali i pred početak pregovora. Na svaki pozitivan korak Kosova Srbije je spremna da uloži drugačiji izveštaj kako bi napravila lošu sliku o Kosovu", ocenjuje Redžepi.

Tendenciozno izabran trenutak

Izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i tvrdnje o mafijaškim delatnostima OVK ne mogu da naruše nezavisnost i legitimitet Kosova, izjavio je direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije Ramadan Ćehaja i ocenio da je tendenciozno izabran trenutak za predstavljanje izveštaja.

Ćehaja je u izjavi za KIM radio rekao da su to nedokazane tvrdnje koje nikako ne mogu da utiču na nezavisnost Kosova.

“Legitimitet Kosova neće biti narušena, jer će Kosovo shodno Ustavu izvršavati svoje zadatke. Mi smo država koju su priznale 72 države sveta. U vezi s tim hajka je vođena još pre godinu i po dana i na tome je radila neka komisija koja ništa nije ustanovila”, naveo je Ćehaja.

Ćehaja smatra da se ove tvrdnje sada ponovo pokreću s namerom da se Kosovo pred Savetom Evrope predstavi u lošem svetlu.

“Mislim da je u ovom političkom momentu tendenciozno predstavljena OVK kao teroristička organizacija koja se navodno bavila tim nelegalnim radnjama koje je Dik Marti spomenuo u izveštaju", ocenio je Ramadan Ćehaja.

"To nije tačno", smatra Ćehaja i zaključuje da je "s namerom izabran momenat posle izbora da se Kosovo pred Savetom Evrope predstavi kao nestabilna država”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: