Stadioni propadaju čekajući zakon

Ukoliko Srbija ne modernizuje fudbalske stadione uskoro neće moći da organizuje međunarodne utakmice na njima, rečeno je na skupu u “Danas konferens centru“.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

18:10

Default images

Dok Zakon o sportu ne bude usvojen, teško da će strani investitori biti zainteresovani za ulaganje i modernizaciju sportske infrastrukture u Srbiji.

Pri tom nas UEFA konstantno upozorava da igranje na ovakvim stadionima uskoro neće biti moguće.

Iz godine u godinu priča se o stranim investicijama u odavno oronule i zarobljene u pedesetim, stadione Partizana i Crvene zvezde. Ipak važnija vest uvek bude odustajanje investitora zbog uglavnom nerešene vlasničke strukture.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov kaže da bi problem donekle mogao da reši Zakon o sportu, koji je ušao u skupštinsku proceduru i trebalo bi da bude usvojen naredne godine.

“Da bi se do toga došlo prvo mora da se podvuče crta i to je dobro kada ovaj Zakon bude usvojen, jer će se znati šta je čije. Niko neće dati neki novac i investirati u nešto što mu nije rešeno. Koliko imate sudskih sporova gde se osporava, gde se ne zna da li je moje ili vaše. Onog momenta kada to bude rešeno možemo da kažemo da su vrata otvorena za investitore“, kaže on.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković upozorava da u domaćem sportu, posebno kada je u pitanju infrastruktura, nema više vremena za improvizaciju.

“Mislim da je Partizanu, koji je ove sezone igrao Ligu šampiona, ovo poslednji put da mu je UEFA progledala kroz prste. Videli ste problem sa reflektorima, nije bilo svetla jedno vreme, mestima za sedenje, problem sa parkingom“, podsetio je Laković.

Direktor razvoja nacionalnih saveza u UEFA Tjeri Favr poručuje da se još nije došlo dotle da nam se zabrani igranje međunarodnih utakmica na našim stadionima, ali upozorava da je modernizacija sportskih objekata neophodna, jer sa sobom donosi i veću bezbednost.

“Bilo bi lako reći da je za ovo kriva vaša Vlada, ali oni nisu sami u ovome. Bez političke volje nije moguće bilo šta uraditi. UEFA i FIFA imaju ideje, vaši klubovi imaju ideje, ali ako nemate političku volju da se one sprovedu u delo nećete uspeti“, kaže on.

U razvijenijim zemljama već godinama unazad se grade stadioni koji pored osnovne svrhe imaju niz komercijalnih sadržaja - kafiće, prodavnice, pa i bioskope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: