SE: Optužbe zahtevaju odgovor

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland kaže da "optužbe o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu ne bi trebalo da ostanu bez odgovora".

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.12.2010.

12:12

Default images

"Veoma sam zabrinut zbog sadržaja i smatram da te optužbe ne bi trebalo da ostanu bez odgovora", istakao je Jagland.

Jagland je ukazao da je u izveštaju izvestioca SE Dika Martija o nehumanom postupanju prema ljudima i nelegalnoj trgovini ljudskim organima naveden niz veoma ozbiljnih optužbi.

Te optužbe treba da budu ili potvrđene ili odbačene kroz odgovarajuću krivičnu istragu, naglasio je generalni sekretar SE.

Jagland je pozvao nadležne zvaničnike, uključujući i međunarodne, da učine maksimalne napore da se dođe do istine o tome šta se desilo, navedeno je u saopštenju.

Zahtev za istragom

Beogradski centar za ljudska prava zatražio je danas od Albanije, kosovskih vlasti i međunarodne zajednice opsežnu istragu o trgovini organima na Kosovu.

U saopštenju centar navodi da je zgrožen otkrićem da je tokom 1998. i 1999. na Kosovu trgovano ljudskim organima i da su ljudi zbog toga otimani.

Beogradski centar zahteva „energičnu istragu o počiniocima i nalogodavcima trgovine organima, njihovo kažnjavanje i otkrivanje pune istine“.

Podsetimo, izvestilac Saveta Evrope Dik Marti označio je lidera Demokratske partije Kosova Hašima Tačija kao "ključnog igrača" u grupi koja se bavila trgovinom ljudskim organima, drogom i oružjem. Pri tom je navedeno da su organi prinudno uzimani "kako Albancima tako i nealbancima na teritoriji Kosova i Albanije", radi prodaje kupcima u inostranstvu.

Tači je u Martijevom izveštaju, koji je preneo britanski "Gardijan", označen kao "bos" kriminalne mreže koja je počela da deluje posle rata 1999. i od tada imala uticaja na vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: