Protiv izjednačavanja zločina

Novi Sad -- Episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas da se protivi izjednačavanju nacističkih zločina sa zločinima komunističkih režima.

Izvor: Beta
Podeli

"Ne pravdajući ničija streljanja bez suda, ne možemo izjednačavati taj oblik terora sa holokaustom", rekao je Irinej na Seminaru o holokaustu u Skupštini Vojvodine.

Prema njegovim rečima, stav tradicionanih crkava prema holokaustu je potpuno jasan i nedvosmislen, kada je u pitanju ta istorijska istina.

On je kazao da je tačno da su komunističke vlasti ubijale ljude bez suđenja, ali je dodao da postoje indicije da je među pobijenima, pored nevinih žrtava, bilo i onih koji su direktno učestvovali u nacističkim formacijama koje su činile zločine nad Jevrejima, Srbima i ostalima.

Irinej je ocenio da o toj problematici treba govoriti "s oprezom", ali je dodao da Drugi svetski rat nije tako daleka prošlost, koja je prekrivena mitovima i legendama, već mogu da se utvrde činjenice o događanjima u ratu i neposredno nakon njega.

On je naveo da je pokojni patrijarh Pavle, kada su u Srbiji počeli da se preštampavaju anisemitski tekstovi, oštro osudio takvu pojavu i uputio pismo Jevrejskoj opštini u Beogradu u kojem je jasno izneo stav SPC i osudu pojava antisemitizma.

"S druge strane, mi nemamo mehanizam da sprečimo pojedine ekstremne pojedince i grupe, koji se predstavljaju kao autentični hrišćani a emituju svoje maglovite konstrukcije, koje mogu da dovedu do ponavljanja zločina, da to rade", upozorio je Irinej i dodao da takve pojave moraju jasno da se razdvoje od zvaničnih stavova crkava o holokaustu.

Irinej je naveo da su u pojedinim manastirima SPC tokom Drugog svetskog rata bili skrivani Jevreji, oblačene su im monaške haljine i premeštani su u sela kod domaćina koji ih nisu potkazivali, već su želeli da ih sačuvaju od progona.

On je ocenio da takve i slične svetle primere treba sačuvati od zaborava i govoriti i pisati o njima, baš kao i o primerima vojnika koji su u Drugom svetskom ratu odbijali da vrše nacističke zločine, iako su znali da će ih to koštati života. Takvih je bilo nekoliko slučajeva prilikom zločina Novosadske racije, januara 1942. godine.

Irinej je rekao da je holokaust u Srbiji sprovodila nemačka okupaciona vojska na čelu sa specijalnom policijom Gestapo, a ne tadašnja vlast u Srbiji, koju su Nemci tolerisali.

"Ne kažem da u Srbiji nije bilo pojedinaca koji su učestvovali u tim zločinima", dodao je Irinej.

On je iskazao divljenje za jevrejski Memorijalni centar Jad Vašem, zbog toga što se trudi da zabeleži ime svake žrtve holokausta i upozorio da kod nas kultura sećanja često nije na visokom nivou, zbog čega ponekad olako zaboravljamo i sopstvene i tuđe žrtve.

Zbog toga, dodao je Irinej, kod nas nema spiskova žrtava Drugog svetskog rata, kao ni žrtava ratova pre i posle tog rata.

Seminar organizuju Jevrejska opština Novi Sad i Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima, a pokrovitelj seminara je predsednik Skupštine Vojvodine
Šandor Egereši.

Po završetku seminara, učesnici će posetiti Spomenik žrtvama Novosadske racije, u kojoj su u januaru 1942. godine mađarski
fašisti pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma. Pojedina najnovija istraživanja navode da je tada ubijeno i
više od 2.000 Novosađana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 854 idi na stranu