Tadić: U EU između 2016. i 2020.

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje da će Srbija uću u Evropsku uniji između 2016. i 2020. godine.

Izvor: Beta
Podeli

Tadić je na skupu o nedovoljno razvijenim područjima kazao da bi 2016. godina bila "najbolji mogući rezultat, odnosno rekord nad rekordima imajući u vidu ostale zemlje, dok bi 2020. bila uobičajen rezultat".

"Ukoliko bismo (u EU) ušli 2020. to znači da idemo vozom koji ide 70 kilometara na sat, ali mi hoćemo da taj voz ide između 120 i 160 kilometara", kazao je on.

Tadić je rekao da brzina ulaska u EU zavisi "od nas samih, odnosno od toga kakva nam je ekonomska politika", od ulaganja u infrastrukturu i od borbe protiv organizovanog kriminala.

On je istakao da očekuje da će Srbija početi pregovore o ulasku u EU 2012. godine i dodao da su Srbiji potrebne snažne i jasne reforme.

Predsednik Srbije je rekao da je realno da Srbija ostvari stabilan ekonomski rast od 2012. do 2013. godine i to ukoliko se nastavi sa ekonomskim merama vlade i ukoliko se odoli nerealnim pritiscima za povećanje plata.

Tadić je odgovarajući na pitanja funkcionera iz nedovoljno razvijenih krajeva rekao da nije moguće da država investira u fabrike u tim opštinama, navodeći da to nije posao države, jer ona ne bi mogla izdržati takva opterećenja. Dodao je i da se država kao vlasnik pokazuje neefikasnom.

"Država može investirati samo u određenim situacijama, kada za to postoje strateški interesi, ali država daje razne podsticaje i to je konkretna investicija u ta područja", kazao je on.

Tadić je rekao i da će sledeća godina biti teška i da niko ne može da kaže da je kriza prošla, ali da Srbija jeste na putu izlaska iz krize. Opširnije o ekonomskim očekivanjima predsednika Tadića možete čitati na našoj stranici Biz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu