Srbija ipak na dodeli Nobela za mir

Beograd -- Srbija ipak šalje predstavnika na dodelu Nobelove nagrade za mir. Premijer, posle konsultacija, odlučio da Srbiju u Oslu predstavlja ombudsman Saša Janković.

Izvor: B92
Podeli

Janković kaže za B92 da se obratio šefu diplomatije sa zahtevom da, kao nezavisan organ koji se bavi zaštitom prava građana, u ime Srbije ode na ceremoniju u Oslo.

U kabinetu premijera premijera Mirka Cvetkovića naveli su da se odlukom da ombudsman predstavlja Srbiju "izašlo u susret očekivanju velikog dela političke i najšire javnosti Srbije".

Posle višednevnih negodovanja javnosti, uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou u Oslu prisustvovaće i predstavnik Srbije.

Zaštitnik građana Saša Janković za B92 kaže da se, kada je shvatio da Vlada Srbije neće imati predstavnika na dodeli, obratio šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću sa zahtevom da on, kao nezavisan organ koji se bavi zaštitom prava građana, u ime Srbije ode na ceremoniju u Oslo.

Dežer zadovoljan

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je zadovoljan odlukom Srbije da ipak učestvuje na ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir, kao i zbog toga što je predstavnik Srbije osoba koja se bavi zaštitom ljudskih prava u svojoj zemlji.

"Ja niti tražim, niti dobijam nalog od Vlade, tako da mi nije bila potrebna nikakva dozvola, niti bilo šta slično", rekao je Janković.

"Ali, s obzirom da do Osla treba stići, to je nemoguće bilo izvesti. Večeras (četvrtak uveče) mi je stavljena na raspolaganje usluga Vlade u smislu prevoza i takođe, zamoljen sam da - kada već idem tamo – prenesem i lične čestitke od predsednika naše Vlade dobitniku Nobelove nagrade”, objasnio je on.

Izaslanik premijera "kad već ide u Oslo"

Nobelova nagrada za mir za 2010. godinu čiji je dobitnik kineski disident Liu Sjaobo, biće danas svečano uručena u Oslu.

Prvobitno je bilo najavljeno da na dodelu nagrade neće putovati niko iz Srbije, ali je u četvrtak uveče saopšteno da će Srbiju u Oslu predstavljati zaštitnik prava građana Saša Janković.

Iz kabineta predsednika Vlade Srbije u četvrtak kasno uveče stigla je informacija da će Saša Janković na dodeli Nobelove nagrade za mir biti izaslanik premijera Mirka Cvetkovića.

B92 je zamolila ombudsmana da pojasni tu svoju poziciju.

“Pre svega, ja sam tamo kao zaštitnik građana Republike Srbije, dakle nezavisni državni organ koji je odlučio da prisustvuje takvoj ceremoniji”, naveo je Janković.

“Dakle, ni na koji način Vlada zaista ne može uticati na moje odluke. Upravo je obrnuto”, kaže on.

“Ali, kažem, predsednik Vlade me je zamolio, s obzirom da već idem, da nastupim i kao njegov lični izaslanik u tom smislu što ću čestitati dobitniku Nobelove nagrade”, objasnio je Janković.

Janković kaže i da je ovo pokazatelj da sa ljudskim pravima u svetu danas ne bi trebalo i ne može biti kompromisa i da to pitanje ne sme da ima bilo kakve veze sa politikom.

Odluka uprkos stavu ministra Jeremića

Podsetimo, šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je samo nekoliko sati pre nego što je stigla vest da na dodelu ide republički ombudsman da ne vidi način kako bi mogla biti revidirana odluka o tome da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir.

LDP: Dobro što ide Janković

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je dobro što u Oslo odlazi ombudsman Saša Janković, ali da je skandalozno što on ide kao predstavnik Vlade Srbije, kao i da LDP neće odustati od zahteva da se održi sednica skupštinskog Odbora za inostrane poslove kako bi se "stavila tačka na javašluk i bezobrazluk, što je jedini opis spoljnopolitičkih incijativa poslednjih nekoliko meseci".

Jeremić je rekao da su "sve odluke donete u skladu sa zakonom i predviđenom procedurom nakon dužeg razmišljanja".

Predsednik Srbije Boris Tadić nije želeo da se izjašnjava o odluci Jeremićevog ministarstva, navodeći da ju je ministar doneo u skladu sa svojim nadležnostima, a da Vlada o tome nije raspravljala.

Od kada je Nobelov komitet saopštio da je Srbija među zemljama koje će bojkotovati dodelu nagrade, oglasile su se pojedine političke partije i nevladine organizacije koje su smatrale da je odluka Ministarstva spoljnih poslova pogrešna.

S druge strane, kineski ambasador u Beogradu je saopštio da Peking visoko ceni odluku Srbije.

strana 1 od 117 idi na stranu