Nagrada za ljudska prava Srbima

Nagrada za ljudska prava i demokratiju dodeljena je Srđi Popoviću i Slobodanu Đinoviću za “doprinos demokratiji i njenu promociju širom sveta”.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

09:13

Default images

Dvojica bivših članova Otpora , sa svojom organizacijom Centrom za primenjenu nenasilnu akciju dobili su nagradu danskog Fonda “Poul Lauritzen”.

Nagradu je izvršnom direktoru Centra Srđi Popoviću uručio predsednik Fondacije i sudija vrhovnog suda Danske Poul Soegard.

“Nenasilna oktobarska revolucija iz 2000.postala je u poslednjih deset godina najbolji srpski brend u svetu, od Gruzije i Ukrajine, preko Libana I Zimbabwea, do daleke Burme i Maldiva, hiljade demokratskih aktivista širom sveta inspirišu se onim što smo uradili u Srbiji. Samo tokom postizbornih protesta 2009.godine u Teheranu 17000 hrabrih Iranaca “skinulo” je prevedenu verziju naseg knjige “Nenasilna borba u 50 tacaka” sa interneta, mada su tako rizikovali slobodu, a neki i glavu. Biti prvak i svetski uzor u borbi za ljudska prava i demokratiju nije mala stvar, a Srbi se tu od oktobra 2000. kotiraju odlično, gotovo kao u Davis kupu”, rekao je Popović.

Ta nagrada se već 26 godina dodeljuje izuzetnim pojedincima koji su svojim radom, nenasilnim metodama doprineli ostvarenju ciljeva iz Univerzalne Povelje Ljudskih Prava Ujedinjenih Nacija.”

Poul Lauritzen, po kome nagrada nosi ime bio je danski industrijalac i antifašista, i sam uključen u herojski otpor koji su tokom Drugog svetskog rata Danci pružali Hitlerovoj Nemackoj.

Prvi dobitnik nagrade bio je čuveni turski glumac i mirovni aktivista Ali Tajgun, a najpoznatiji tibetanski poglavar Dalaj Lama. Među dobitnicima bili su lideri poljske Solidarnosti Andžej Milčanovski i Piotr Andrežjevski, demokratski aktivisti koji su rizikovali život, Kin Mung Vin, osnivač prvog nezavisnog medija, Demokratskog glasa Burme, ili sudanskog heroja u borbi protiv genocida Dr. Nagib Nagmeldina.

Dodeli nagrade je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Kopenhagenu, njena exelencija Vida Ognjenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: