Crnogorski jezik u Malom Iđošu

Mali Iđoš -- Vojvođanska opština Mali Iđoš prva je u Srbiji uvela crnogorski jezik u zvaničnu upotrebu.

Izvor: B92
Podeli

U Udruženju Crnogoraca u Srbiji "Krstaš" očekuju da slične odluke donesu još dve vojvođanske opštine.

Za žitelje Lovćenca, sela maloiđoške opštine gde je crnogorska populacija najbronija, novouvedena slova crnogorske azbuke nisu novina, jer koriste ih u svakodnevnom govoru već godinama.

Nakon odluke da crnogorski postane zvaničan jezik oni će imati mogućnost da ih koriste i u svojoj pismenoj komunikaciji sa opštinom.

Odluku da, osim srpskog i mađarskog, i crnogorski postane zvaničan jezik u opštini, izglasali su odbornici Crnogorske partije, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske radikalne stranke.

U Crnogorskoj partiji smatraju da sama činjenica da su za odluku glasali Crnogorci, Srbi i Mađari govori o tome da se u opštini, ali i Vojvodini i Srbiji, teži poštovanju evropskih vrednosti.

Oni smatraju da je ovo za Crnogorce istorijski događaj i ne očekuju probleme u primeni odluke.

U opštini ne očekuju probleme u primeni odluke jer smatraju da su srpski i crnogorski jezik dovoljno bliski da se izbegnu svi mogući nesporazumi.

Oni ne vide problem ni u tehničkoj realizaciji odluke i smatraju da je štampanje materijala i dokumenata na crnogorskom jeziku lako rešivo.

Predsednik opštine Mali Iđoš Karolj Pal kaže da će predstojeće konsultacije, ali i vreme najbolje pokazati u kojoj meri na koji način će ova odluka zaživeti u praksi.

Inače, nova slova crnogorske azbuke uskoro bi mogla da se nađu i na dokumentima i odlukama u opštinama Vrbas i Kula, gde je “Krstaš” takođe podneo inicijativu da se crnogorski jezik uvede u zvaničnu upotrebu.

strana 1 od 854 idi na stranu