Bojkot dodele Nobelove nagrade

Oslo -- Srbija među 19 zemalja koje bojkotuju Nobelovu nagradu za mir, jer je dobitnik nagrade kineski disident Liju Sjaobo.

Izvor: Tanjug Svet
Podeli

Kina i još 18 zemalja, uključujući i Srbiju, bojkotovaće ceremoniju dodele Nobelove nagrade Liju Sjaobou.

Nobelov komitet u Oslu saopštio je da je Kina vršila pritisak bez presedana na strane diplomate da ne prisustvuju događaju. Zvanični Peking je ogorčen zbog odluke o dodeli Nobelove nagrade za mir disidentu, koji je na odsluženju 11-godišnje zatvorske kazne, zbog antidržavnih aktivnosti.

Kada je 8. oktobra objavljeno da je kineski disident Liju Sjaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir, kineska vlada nije krila ogorčenje.

Ni sama ceremonija dodele nagrada nije pošteđena diplomatskih prepucavanja.

Da bi pokazali da odluku Nobelovog komiteta smatraju farsom, kineske vlasti poslale su pisma ministarstvima inostranih poslova i ambasadama u kojima je apelovano da diplomate ne dođu na dodelu, upozoravajući na posledice koje će snositi oni koji podrže Lijua.

“Nobelov komitet pokušava da izazove antikinesko raspoloženje, mi nećemo dozvoliti da se bilo ko meša u naše pravosuđe, niti ćemo bilo šta menjati zbog mešanja nekoliko klovnova”, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Đijang Ju.

Svetske agencije prenose i da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je više od sto zemalja odlučilo da bojkotuje dodelu Nobelova nagrade za mir.

Nobelov komitet navodi da, osim Kine, svečanosti u Oslu neće prisustvovati predstavnici 18 zemalja, među kojima, Rusije, Kolumbije, Venecuele, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana.

Izaslanici tih zemalja će izostati sa ceremonije 10. decembra, iz različitih razloga, navedeno je u saopštenju.

Liju Sjaobo, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, poznati je aktivista, pesnik i profesor književnosti, koji je na odsluženju 11-godišnje zatvorske kazne.

Nagrada mu je dodeljena zbog "dugogodišnje i nenasilne borbe za osnovna ljudska prava u Kini", stoji u saopštenju norveškog Nobelovog komiteta.

Nekoliko puta je privođen, hapšen i osuđivan zbog svojih političkih aktivnosti, uključujući i učešće u protestima na trgu Tjenanmen 1989.

1996. je bio poslat na tri godine u logor za reedukaciju kroz rad zbog "uznemiravanja javnog reda i mira" jer je kritikovao Komunističku partiju.

Liu je uhapšen u decembru 2008, dva dana pre objavljivanja čuvene Povelje 08, koja poziva na veće slobode u Kini, a u decembru naredne godine osuđen je na 11 godina zatvora zbog "subverzivnih aktivnosti uperenih protiv države".

Kacin: Srbija pokazala svoju načelnu politiku u zaštiti ljudskih prava

Izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da je šokiran odlukom Srbije da njen predstavnik ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou, u petak 10. decembra u Oslu.

"Nema nijedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju servilnost", rekao je Kacin za Dojče vele.

Kacin je ocenio da je Srbija "u svom odnosu prema pitanju ljudskih prava pokazala svoju načelnu politiku".

"Ima vremena za Kabilu, a nema vremena za Oslo i Nobelovu nagradu", rekao je Kacin aludirajući, kako navodi Dojče vele, verovatno na prošlogodišnju posetu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića Demokratskoj Republici Kongo i na njegov susret s predsednikom te zemlje Lorenom Kabilom.

Izvestilac Evropskog parlamenta kaže da je "to dokaz da o srpskoj spoljnoj politici treba obaviti pravu raspravu, ne samo u Srbiji, nego i u Evropskoj uniji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 854 idi na stranu