SAD "se ne tiče" hapšenje Asanža

Hapšenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža "u ovoj fazi" je bilateralno pitanje Velike Britanije i Švedske, kaže portparol Stejt departmenta Filip Krouli.

Izvor: Beta

Utorak, 07.12.2010.

20:01

Default images

"Naša istraga se nastavlja, a što se tiče njegovog hapšenja, u ovoj fazi to je pitanje između Britanije i Švedske", rekao je Krouli.

On je naveo da Vašington ne interesuje ono što se sa Asanžom dogodilo.

Asanž se u Londonu predao policiji i pritvoren je ne zbog oktrivanja poverljive američke prepiske na svom vebsajtu koja izaziva potrese u svetu diplomatije, nego zbog optužbi o silovanju i seksualnom napastvovanju u Švedskoj, koja traži da joj on bude izručen.

Britanska policija uhapsila je u utorak Asanža (39) na osnovu Interpolove poternice izdate po zahtevu Švedske.

Švedska tužiteljka koja vodi Asanžov slučaj saopštila je da nema nameru da izruči Asanža SAD, kad se jednom nađe u Švedskoj.

Asanžovi advokati međutim strahuju da će se ova pravna zavrzlama nekako završiti pred američkim sudovima.

Krouli je ponovio da je čin davanje oko 250.000 tajnih dokumenta od strane nekog ko radi za američku državu nekom spolja "zločin" po američkom zakonu.

"Mi smo izričito tražili od Asanža da vrati te ukradene stvari SAD, a on je odbio to da učini", rekao je Krouli.

Sajt Vikiliks od 28. novembra objavljuje poverljive američke diplomatske depeše.

Asanž je poslednjih dana meta mnogih pretnji smrću.

Otkako je počeo da objavljuje dokumenta, bankovni računi Vikiliksa su otkazivani, njegovi veb sajtovi napadani, a američka vlada je počela krivičnu istragu, navodeći da je ta grupa ugrozila nacionalne bezbednosti i diplomatske napore širom sveta.

Međutim, u SAD još nije podignuta nikakva optužnica protiv Asanža ili nekog povezanog sa Vikiliksom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: