Asanž ostaje u pritvoru

Džulijan Asanž, osnivač internet sajta Vikiliks, predao se policiji u Londonu. Sud odbio zahtev za oslobađanje uz plaćanje kaucije.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

11:36

Default images

Američke diplomate, čije je tajne objavio sajt Vikilis, sada mogu bar malo da odahnu - Džulijen Asanž provešće narednih sedam dana u londonskom ekstradicionom pritvoru.

Ipak, Asanžove kolege sa sajta Vikiliks tvrde da hapšenje neće sprečiti dalje objavljivanje tajni američke diplomatije.

Asanž je uhapšen jer su ga švedske vlasti optužile za seksualno zlostavljanje, pa je britanska policija postupila po njihovom nalogu za hapšenje. Džulijan Asanž narednu sedmicu iza rešetaka neće provesti zbog otkrivanja hiljada tajni američke diplomatije već zbog nekorišćenja kondoma, što se u Švedskoj smatra seksualnim uznemiravanjem.

Sud je odbio Asanžovu ponudu da se uz kauciju brani sa slobode uz obrazloženje da su optužbe ozbiljne, a da je Asanž neko ko ima slabe društvene veze u Britaniji i mogućnost da pobegne od zakona.

Advokat Džulijena Asanža, Mark Stivens, kaže da će njegov klijent ponovo podneti zahtev za oslobađanje uz kauciju.

“Čuli smo od sudije da želi sam da vidi dokaze iz optužnice. Mislim da je bio impresioniran brojem ljudi koji su stali uz Asanža, a još će mnogi stati uz njega jer veruju da je nevin i da je ovo politički proces. Želim takođe da najavim da će moj klijent ponovo tražiti da bude pušten uz kauciju”, najavio je on.

Spoljnopolitički urednik lista "Politika" Nenad Radičević veruje da je u ceo proces Asanž ušao spreman.

“Ja lično mislim da je on dobro procenio da sam uđe u taj proces pred britanskim sudstvom budući da znamo da je bez obzira što on nije državljanin Velike Britanije, britansko sudstvo poprilično detaljno procenjuje kada odlučuje o nečijoj ekstradiciji. Mi smo to imali primer kada je bio slučaj Ejupa Ganića”, podseća Radičević.

Proces izručenja bi prema britanskom zakonu mogao da potraje i 21 dan. Ipak, uveliko se spekuliše da su optužbe u vezi sa Asanžovim privatnim životom podignute pod političkim pritiskom Amerike koja još ne pronalazi pravni osnov da optuži čoveka koji je odao neke od njenih najvećih tajni.

“Tajming svima nama liči kao da je postojao taj politički pritisak na Švedsku da to uradi. Budući da se u Americi i dalje kalkuliše da li podići optužnicu, državni tužilac pominje da se podigne po zakonu o špijunaži iz 1917. godine, ali oni još uvek kalkulišu sa tim”, kaže Radičević.

Sam Asanž je poslednju poruku pre hapšenja poslao preko australijskih novina u autorskom tekstu pod naslovom "Istina će uvek pobediti".

Iako je Vikiliks najavljivao da će objaviti sva dokumenta ukoliko se išta desi Asanžu, a napravljeno je stotine kopija baze podataka, za sada nema najava da će se tako nešto desiti uskoro.

Filip Ejdus sa Fakulteta politickih nauka misli da bi to bilo kontraproduktivno i sa stanovišta SAD i sa stanovišta Asanža.

“Sa stanovišta interesa SAD bi bilo kontraproduktivno zato što bi tada u javnost mogle da izađu informacije koje bi stvarno mogle da ugroze ličnu, nacionalnu ili globalnu bezbednost, a sa stanovišta Asanža i Vikiliksa bi to moglo da bude zato što će onda preći tu tanku crvenu liniju kada neće biti zviždači u pištaljku nego će stvarno izneti nešto što bi bilo možda i neodgvoorno”, ocenjuje Ejdus.

Asanžovo hapšenje odmah je postala prva vest na svim svetskim medijima. Vesti američke televizije NBC počele su informacijom da je međunarodni lov na Džulijena Asanža okončan.

Svetski mediji takođe podsećaju da procesi izručenja znaju da potraju i godinama i prenose burne reakcije na hapšenje pre svega iz Amerike gde brojni političari traže njegovo izručenje.

Vikiliks nastavlja da objavljuje dokumenta

Hapšenje Džulijana Asanža predstavlja napad na slobodu medija i neće sprečiti "Vikiliks" da nastavi da objavljuje tajna dokumenta na Internetu, izjavio je portparol tog vebsajta Kristin Hrafnson.

On je odbio da govori o tome kako se Asanž osećao pre hapšenja, ali je potvrdio da je sa njim bio u kontaktu u protekla 24 sata, javio je AP.

Pirati Srbije uz Vikiliks

Piratska partija Srbije saopštila je danas da podržava rad Vikiliksa i da osuđuje izjave srpskih zvaničnika u kojima se "podržava hapšenje i izručivanje Džulijana Asanža", osnivača te organizacije.

"Sramna je činjenica da Srbija nije podržala ovakav globalni trijumf slobode informisanje i raskrinkavanja politike sile koja nas je direktno razarala u bliskoj prošlosti", navodi se u saopštenju.

Piratska partija Srbije je saopštila da je direktno uključena u pomaganje Vikiliksu, čiji je sajt meta brojnih hakerskih napada.

"Hostujemo ažuran duplikat svih dokumenata sa aktuelnog sajta zajedno sa većinom članica Internacionale piratskih partija (Pirate Parties International)", navela je Piratska partija Srbije, osnovana avgusta ove godine u Beogradu.

Kako se dodaje, podrška pirata Vikiliksu je deo spontane globalne akcije koja je do ovog trenutka osigurala aktivne i identične duplikate izvornog Vikiliksovog sajta na više od 500 lokacija širom sveta, a svaki od ovih duplikata se redovno ažurira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: