Poplave u Hrvatskoj

Zagreb -- Povišen nivo reka izaziva poplave po Hrvatskoj, a uz mnoge reke proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava.

Izvor: Tanjug
Podeli

Najgore je u Metkoviću, koji je još pod vodom iako se Neretva, dostigavši najveći nivo u zadnjih 50 godina, počela povlačiti.

Pod vodom je preko 700 kuća, deo grada na desnoj obali skoro je u potpunosti pod vodom, dok je nivo vode na ulicama u centru grada bio i 40 centimetara.

Meštani su noć proveli spasavajući svoje kuće i imovinu, što im je otežavala i činjenica da u delovima grada nije bilo struje.

Kako je smanjen dotok vode u akumulaciono jezero hidroelektrane Mostar, manje se vode ispušta i u Neretvu.

Zbog visokog nivoa mora u Opuzenu, nivo Neretve se podigao za desetak centimetara. Na ulaze u dvorišta i kuće postavljeni su džakovi s peskom, dok se iz poplavljenih kuća voda izbacuje pumpama.

More preti i većem delu Dalmacije.

Plima i veliki talasi prouzrokovali su poplave u naseljima na šibenskoj rivijeri od Rogoznice do Murtera, a poplavljeni su i objekti u Seget Vranjici kod Trogira.

Zbog smanjenja nivoa Krke, odahnuli su stanovnici Knina, ali su zbog povećanja vodostaja Like i okolnih reka, kao i obilnog snega, ugroženi stanovnici Gospića i okolnih mesta koji prate kretanje nivoa vode uz proglašenje vanrednih mera odbrane od poplava.

Od sinoć za područje sliva reke Une kod Dvora i Hrvatske Kostajnice važe vanredne mere odbrane od poplava.

Una se prelila na državni put između Dvora i Hrvatske Kostajnice u mestu Kuljani, pa je zbog toga zabranjen sav saobraćaj uz određivanje obilaznih pravaca.

Iako nivo vode raste, kuće uz obalu nisu ugrožene.

Info

strana 1 od 46432 idi na stranu