Mićović: Meso povučeno iz prometa

Meso koje je bilo predmet nedozvoljene trgovine povučeno je iz prometa, izjavio je direktor uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Mićović.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 30.11.2010.

21:42

Default images

Najkasnije za pet-šest dana biće poznato koji prerađivači su koristili meso koje je nelegalno prevoženo bez dokumentacije o poreklu i ispravnosti robe, kaže on.

"Meso koje je predmet nedozvoljene trgovine je povučeno, poslato u spalionicu i nije u prometu. Druga mesa koja su ispravna se prodaju", kazao je Mićović za B92.

On je dodao da su odgovorni ne samo proizvođači, već i oni koji su to meso prodavali, ali i potrošači koji se nisu na vreme zapitali zašto je to meso jeftinije od drugog.

Na pitanje šta se dešava kada na pijacama završi meso koje je nabavljeno nelegalno na drugim mestima po nižim cenama, on je kazao da u takvim slučajevima reaguju tržišna i komunalna inspekcija i da su oni dužni da to meso konfiskuju i unište.

Prema njegovim rečima, to je predviđeno Zakonom o bezbednosti hrane.

Prošle sedmice je osam pripadnika kriminalne grupe uhapšeno u više gradova Srbije zbog sumnje da su od aprila do novembra izvršili organizovanu i nelegalnu nabavku "brazilskog i argentinskog mesa" sa područja Kosova i Metohije, u ukupnoj količini od 50 tona i vrednosti 20 miliona dinara.

Osumnjičeni se terete da su meso nelegalno prevozili i distribuirali do mesarskih radnji, na području Zlatiborskog i Kolubarskog okruga, bez ikakve prateće dokumentacije i dokumentacije o poreklu i ispravnosti robe.

Mićović je kazao i da su ruska Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju, koja je nedavno analizirala rad 17 farmi u Srbiji i svih onih koji nameravaju da izvoze na rusko tržište, kao i predstavnici kancelarije EU iz Dablina, njihov rad ocenili kao odličan.

On je naveo da je ocenjeno da Srbija ima sistem koji je kompatibilan sa standardima EU i sa onim zahtevima koje Ruska federacija traži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: