Restitucija: Srbija najgora

Potpredsednik Evropskog parlamenta Edvard Makmilan-Skot izjavio da je situacija oko restitucije u regionu posebno loša u Srbiji, jer ne postoji adekvatan zakon.

Izvor: Beta

Utorak, 30.11.2010.

20:26

Default images

Predstavnici udruženja građana iz Srbije i regiona koji potražuju nacionalizovanu imovinu u Briselu zaključili da je nužno i dalje vršiti pritisak na vlasti.

Zaključeno je da je nužno nastojati da se kroz institucije EU privole da sprovedu restituciju - povraćaj prava na vlasništvo.

Sastanak u Briselu je održan u organizaciji Međunarodne unije za povraćaj nepokretne imovine, a potpredsednik Evropskog parlamenta Edvard Makmilan-Skot je na skupu rekao da su vlasnička prava u EU zajamčena osnovnim Ugovorom iz Lisabona.

On je naveo da će kroz postupak ulaska u članstvo EU tih država nastojati da se i to pitanje reši kao sastavni deo ljudskih prava i prava na vlasništvo.

Kako je rečeno, šef delegacije EP za veze sa zapadnobalkanskim zemljama Eduard Kukan je zadužen da o pitanju restitucije podnese izveštaj Spoljnopolitičkom odboru Parlamenta EU.

Makmilan-Skot je ocenio da je u Srbiji situacija posebno loša jer ne postoji zakon o restituciji. On je izneo tvrdnju da kočnice oko povraćaja vlasništva postoje i zato što ima korupcije unutar srpske vlasti.

Zvaničnik Evropske komisije primetio je da se sa zvaničnicima u Beogradu vodi mahom kritički, ali u suštini zasad i najbolji dijalog.

Generalni sekretar Mreže za restituciju u Srbiji Milivoje Antić je na skupu obelodanio potpuno nove činjenice važne za restituciju.

On je izjavio da je studija EP o restituciji pokazala da je i u zemljama gde je restitucija odmakla, kao što je Bugarska, kao i u onima gde je u začetku, zajedničko to da ne postoji politička volja vlasti da se i postojeći zakoni primenjuju u dovoljnoj meri.

Antić je rekao da šumskog zemljišta ima 1,3 miliona hektara, a građani, crkvene i verske zajednice potražuju nepunih 50.000 hektara, tako da bi se lako mogao naći model i rešiti problem restitucije.

Kad je reč o poljoprivrednom zemljištu, Antić je kazao da građani potražuju manje od polovine onog što je u državnoj svojini, a što se tiče građevinskog zemljišta taj postotak je oko dva odsto, kad je recimo reč o stanju na području Beograda.

To su činjenice koje se skrivaju od javnosti, a to je štaviše skrivano i od autora studije Evropskog parlamenta, naveo je generalni sekretar Mreže za restituciju u Srbiji.

Antić je dodao da, mada vlasti govore o tome da je naturalna restitucija i nadoknada u drugoj državnoj imovini moguća, u isto vreme svode moguću restituciju na još jedan javni dug.

"Ovo što danas imamo u Srbiji jeste, slično stanju u doba komunizma, jer sad skoro sve partije na vlasti neodgovorno upravljaju tom državnom imovinom, a koristi od toga imaju samo oni koji su na vlasti ili oni povezani s vlastima i povlašćeni", tvrdi Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: