BG preduzetnici se žale na takse

Privatni preduzetnici iz centra Beograda počeli su potpisivanje peticije zbog prevelikih izdataka za takse.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

17:16

Default images

Oni će peticiju zajedno sa svojim finansijskim izveštajima za ovu godinu da pošalju gradonačelniku i gradskoj vladi u nameri da dokažu da im sve skuplji nameti dovode u pitanje opstanak.

Iz Grada poručuju da će tri takse, od postojećih 16, biti potpuno ukinute, a taksa za isticanje firme, novim zoniranjem grada, biće smanjena.

Da ekstra lokacija ne podrazumeva automatski i ekstraprofit dokazuju ugostiteljski objekti u strogom centru Beograda.

Vreme je za ručak, usred radnog dana, ali više ima prolaznika na ulicama nego gostiju u kafanama.

Prihod u novembru manji je od oktobarskog, koji je još manji od prošlogodišnjeg u isto vreme. Istovremeno takse su iz meseca u mesec sve skuplje, navodi generalni direktor Ugostiteljskog preduzeća “Višnjica” Žarko Ratković.

“Glavni problem su takse koje se plaćaju nevezano na obim ostvarenog prihoda već na zauzetu površinu koja se gleda na nekom trotoaru, na nekoj ulici, na istaknutu firmu itd”, objašnjava on.

“Ne može mi niko objasniti da je taksa za zauzeće prostora u nekoj ekstra zoni po metru kvadratnom mesečno 1.700 dinara dok je cena zakupa prostora recimo 600 dinara. Tu je samo jedan nesklad”, ocenjuje on.

Firme koje posluju u najprometnijim lokacijama su toliko opterećene različitim dažbinama, taksama i porezima na nivou lokalne samouprave i republike da te radnje sve teže opstaju - tvrde u Uniji poslodavaca Srbije.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije ne spori da ko zarađuje mnogo treba da plaća više, ali ističe da se od onog ko posluje s gubitkom ne može očekivati da plaća sve skuplje gradske takse.

“U trgovini je taj broj 40 do 42, ugostiteljstvo plaća nekih 47 taksi jer uz lokal imaju letnje i zimske bašte. Poređenja radi, jedan ugostiteljski objekat na Viner placu u Beču plaća 16 do 20 tih taksi”, navodi Rajić.

“Drugim rečima broj opterećenja u Srbiji je veliki i to je eto način da lokalne samouprave i Republika nekako popune budžet. Međutim, posledica svega toga je smanjenje broja firmi i smanjenje broja zaposlenih”, ocenjuje on.

Iz gradske uprave poručuju da će do kraja godine doneti odluku da taksa za isticanje firme, novim zoniranjem grada, biti vraćena na nivo iz 2008. godine.

Član Gradskog veća Miroslav Čučković najavljuje inicijativu za izmenu zakona na republičkom nivou kako bi se dažbine naplaćivale u odnosu na ostvarenu dobit, a ne u zavisnosti od lokacija.

“Nije nama hir i neka želja da otimamo od preduzetnika novac, ali onaj iznos koji je 2008, pre poskupljenja, plaćan za isticanje firme je iznos kojim smo izgradili Bulevar kralja Aleksandra, to je nekih milijardu i po dinara”, podseća on.

“Mi kao grad ne bismo mogli da razvijamo infrastrukturu kada bismo taj namet ukinuli, ali zato smo odlučili da od tih 16 taksi, 3 potpuno ukinemo”, kaže Čučković.

Privatni preduzetnici mogu da očekuju niže cene kada počne da se sprovodi budžet za sledeću godinu, a ono što nisu uspeli da plate 2010. moći će da plate na rate.

U međuvremenu, Grad je raspisao konkurs za bespovratnu pomoć beogradskim privrednicima, malim i srednjim preduzećima, a subvencije se kreću od 500.000 dinara do dva miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: