Koliko je sigurno meso koje jedemo?

Mesara u Valjevu, čiji je vlasnik osumnjičen za prodaju mesa švercovanog iz Južne Amerike, i dalje radi.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

16:52

Default images

Ni nedelju dana posle hapšenja osmočlane grupe zbog šverca 50 tona mesa, javnosti nije saopšteno gde je krijumčareno meso završilo i da li je uništeno.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije smatraju da je u maloprodaji i dalje meso sumnjivog kvaliteta i traže od Ministarstva policije i Uprave za veterinu da im dostave spisak klanica i trgovinskih lanaca u kojima se prodavalo meso iz Brazila i Argentine.

Iako je Slavoljub Batočanin u zatvoru zbog sumnje da je prodavao švercovano meso iz Južne Amerike, njegova mesarska radnja “Zlatibor” u centru Valjeva i dalje radi.

Ovaj čovek, samoproklamovani kralj duvan čvaraka, dobitnik je više nagrada i zlatnih medalja za kvalitet.

On je još od ranije javno prozivan da prodaje švercovano meso, zbog čega je odbio da primi zlatnu medalju na sajmu u Novom Sadu.

I dok veterinari upozoravaju da švecovano meso koje sa Kosova i iz Crne Gore ulazi u Srbiju može biti opasno za ljudsku upotrebu, ministar trgovine Slobodan Milosavljević nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da li je meso koje kupujemo u samoposlugama i mesarama ispravnog kvaliteta.

On kaže da su za proveru kvaliteta prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda zadužene inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

“Generalno građani Srbije jedu kvalitetnu i zdravu hranu i sama činjenica da kada sa našim proizvodima izađemo na međunarodne sajmove i izložbe, pa i na strana tržišta, dobijemo često i nagrade i pohvale, i za ukus, i kvalitet, i trajnost - govori da je kvalitet ukupno prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda u Srbiji visok i čak i među višima u Evropi”, ocenjuje Milosavljević.

“Da li se s vremena na vreme pojavi nešto što je kroz švercerske kanale i kroz neke nedozvoljene aktivnosti stiglo na naše tržište, ja ne mogu to da ocenjujem ni da garantujem. Još jednom kažem to je pitanje za Ministarstvo poljoprivrede koje je direktno zaduženo za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda na tržištu Srbije”, kaže on.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, s druge strane, i dalje sumnjaju u kvalitet mesa koje se prodaje u našim prodavnicama.

U međuvremenu istražni sudija Višeg suda u Užicu odredio je pritvor za osmočlanu grupu koja se tereti da je od aprila do novembra ove godine organizovano i nelegalno nabavljala "brazilsko" i "argentinsko" meso, koje su sa Kosova plasirali u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: