Inflacija u 2010. god. do 10 odsto

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da će godišnja inflacija za 2010. u Srbiji iznositi između 9 i 10 odsto.

Izvor: FoNet, Tanjug

Utorak, 30.11.2010.

12:56

Default images

To je više od onog što je bilo planirano i projektovano ekonomskom politikom za ovu godinu.

"Bilo je planirano šest plus - minus dva odsto, prešli smo i onih plus dva odsto", rekao je Milosavljević u Privrednoj komori Srbije i dodao da veruje da će inflacija sledeće godine biti za 4 do 5 odsto niža od ovogodišnje.

To što je inflacija u 2010. premašila projektovani iznos, posledica je svetske ekonomske krize, rasta cena energenata, ali i cena prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda "koje su praktično duplirane i dostigle su istorijski maksimum u prethodnih nekoliko godina", objasnio je Milosavljević.

On je ukazao da je razlog za premašivanje ciljane inflacije i depresijacija dinara, odnosno slabljenje vrednosti domaće valute za oko 15 procenata na godišnjem nivou. "To se sve prelilo na više cene gotovo svih proizvoda na tržištu", naveo je on.

Ministar je izrazio uverenje da će u narednoj godini biti vođena još restriktivnija kreditno-monetarna politika kako bi se istrajalo na tome da inflacija bude u okvirima predviđenim budžetom i makroekonomskom politikom.

Milosavljević je, na pitanje novinara da li će uskoro biti formirana Agencija za brze intervencije na tržištu, odgovorio da je to "dobra ideja, ali da u budžetu za narednu godinu nažalost nisu obezbeđena sredstva za tu namenu", jer, kako je rekao, problem je obezbeđivanje početnog kapitala neophodnog za funkcionisanje takve institucije, a za njeno funkcionisanje je potrebno nekoliko stotina miliona evra na godišnjem nivou.

On je dodao da se Republička direkcija za robne rezerve trudi da u skladu sa svojim mogućnostima što efikasnije interveniše na tržištu.

Šoškić: Zauzdaćemo inflaciju

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da će NBS bez kompromisa težiti ostvarenju inflacionog cilja od 4,5 odsto plus-minus 1,5 odsto, navodeći da to mogu ugroziti prevelika javna i privatna tekuća potrošnja, cenovni šokovi i preveliki rast kontrolisanih cena.

Mislim da mi nemamo tzv. problem kursa. Naš kurs je fleksibilan i normalno je da se može menjati kroz vreme u skladu sa ponudom i tražnjom, izjavio je Šoškić za "Blic", ocenjući da Srbija u ovom trenutku ima adekvatan, odnosno najmanje loš devizni režim u odnosu na moguće alternative.

Inflacija u Srbiji je, verujem, jednokratni fenomen i očekujem da će u narednim godinama biti u skladu sa definisanim inflacionim ciljem, tj. na niskim jednocifrenim vrednostima, ocenio je Šoškić.

On smatra da je inflacija u ovoj godini najviše posledica cenovnog šoka hrane i jednim delom depresijacije kursa, rasta tražnje i ekspanzivne monetarne politike u prvoj polovini godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: