Vikiliks: Slovenija trgovala sa SAD

Iz jedne od depeša SAD koje je objavio Vikiliks proizilazi i da je slovenački premijer Vašingtonu samopouzdano nudio lak dostup do lidera zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

15:51

Default images

Slovenački mediji objavili su juče i da je SAD ucenjivala Sloveniju prihvatanjem zatvorenika iz Gvantanama susretom na sa predsednikom Barakom Obamom.

Međutim, dopisnica portala 24ur.com došla je do depeše otpravnika poslova američke ambasade u Ljubljani Bredlija Fridena, iz koje se vidi da Slovenija nije bila ucenjivana već je zapravo "trgovala" sa SAD.

Naime, u depeši koju je Friden, nakon razgovora sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, poslao SAD, navodi se da je Pahor 2009. godine Fridena zamolio za razgovor tokom kog je Fridenu rekao da će vladi predložiti prihvatanje zatvorenika iz Gvantanama i pitao ga "kakva je američka ponuda".

Pahor nije znao da slovenačko zakonodavstvo ne dozvoljava to što je ponudio Fridenu, na šta ga je Friden upozorio, dodavši da treba promeniti slovenački zakon.

Slovenački premijer je izrazio svoju spremnost da i za to zamoli vladu, a onda je Borut Pahor "blago, ali nesumnjivo" povezao uspeh preseljavanja gvantanamskih zatvorenika sa susretom sa predsednikom Obamom.

Pahor je Fridenu rekao da bi mu 20 minuta susreta sa Obamom omogućilo da pitanje zatvorenika predstavi kao akt podrške Slovenije njenom najvažnijem savezniku SAD i dokaz ponovo oživljenih bilateralnih odnosa.

Američki otpravnik poslova i slovenački premijer su, tom prilikom, razgovarali i o zapadnom Balkanu.

Tom prilikom je Borut Pahor samopouzdano pomenuo svoj lak dostup do lidera država zapadnog Balkana, piše 24ur.com.

Nakon toga je Bredli Friden u depeši napisao da Slovenija povodom američkih interesa na zapadnom Balkanu nudi SAD prednosti: "Slovenci imaju zbog zajedničke istorije nagonski osećaj za političke nijanse u regionu, Slovenija je jako aktivna u regionu na političkom nivou, ali i na nivou nevladinih organizacija".

Inače, Friden je u depeši zapisao i da mu se ta, već druga poseta slovenačkog premijera ambasadi SAD u Ljubljani otkako je preuzeo vođenje vlade, činila neobičnom,ali i kao pokazatelj da premijer želi da neguje američko-slovenačke odnose.

Pahor: Nije bilo trgovine

Pre no što su, danas, slovenački mediji objavili depešu iz koje se vidi da je premijer Borut Pahor "trgovao" sa odpravnikom poslova američke ambasade u Ljubljani, kabinet Boruta Pahora je juče saopštio da ni predstavnici Slovenije, ni sam premijer, nisu nikada povezali prijem zatvorenika iz Gvantanama sa posetom predsedniku Baraku Obami, niti bilo kojim drugim pitanjem.

"Upravo tako, premijer Borut Pahor ili predstavnici Slovenije takvo očekivanje nisu nikada izrazili ili istakli", saopštio je premijerov kabinet dan pre no što su slovenački mediji objavili depešu iz koje se vidi suprotno.

To je juče tvrdio i portparol slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Milan Balažic koji je na novinarskoj konferenciji rekao da "nije bilo nikakvog trgovanja ili pritisaka", kao i da Slovenija sa SAD ima savezničke odnose i sa njima razgovara, "a nikako se ne radi o uslovljavanju ili pritiscima".

Janša traži optužnicu protiv premijera

Lider slovenačke opozicije, Janez Janša, traži od tužilaštva da podigne optužnicu protiv premijera Boruta Pahora zbog političke korupcije.

"Borut Pahor je na ustanovljenom mestu konkretno politički trgovao", saopštava lider slovenačke opozicije Janez Janša i traži od državne tužiteljke da podigne predlog optužnice protiv premijera Slovenije Boruta Pahora zbog političke korupcije.

Janez Janša kaže da je jedna od depeša koje je objavio portal Vikiliks i koju su danas preneli slovenački mediji, pokazala da je Pahor "konkretno politički trgovao".

Janša načelno smatra da nije dobro da takve depeše dođu u javnost, jer naprave više štete no koristi, ali i tvrdi da u vreme dok je on bio premijer Slovenije takvog trgovanja nije bilo i da je tada Slovenija mogla, bez teškoća, da dobije termin za posetu američkom predsedniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: