"Beli, beli svet" otvorio festival

Premijerom filma "Beli, beli svet" Olega Novkovića otvoren je Festival autorskog filma.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

23:32

Default images

Kroz fatalnu ljubavnu priču film govori o Boru, nekadašnjem simbolu industrijskog prosperiteta, a danas gradu materijalno i duhovno uništenom u tranzicionoj krizi.

Petnaestominutni aplauz za glumce i autore filma "Beli, beli svet" u prepunom Centru Sava potvrda je za autore da film ne samo da je dobro primljen kod festivalske publike već i kod bioskopske.

Moderna tragedija iz rudarskg Bora, o izgubljenoj devojci i starijem muškarcu, dopala se beogradskoj publici, koja je priliku da vidi film dobila 20-ak dana posle borske, gde je održana srpska premijera filma.

Posle projekcije, uz burne aplauze poklonili su se reditelj i scenaristkinja, glavni glumci Jasna Đuričić, Hana Selimović i Uliks Fehmiu, koji je bio i koproducent, producentkinja Milena Trobozić Garfild i drugi članovi filmske ekipe.

Festival autorskog filma otvorenim je proglasila glumica Nada Šargin.

"Slogan ovog festivala glasi: Sloboda skupo košta, a ja svima vama želim da bez obzira na tu činjenicu ostvarite i sačuvate svoju slobodu", rekla je ona obraćajući se publici, mnogobrojnoj za ovu vrstu programa.

"Čast mi je da sam u prilici da otvorim Festival autorskog filma i to baš ovaj na kojem se prikazuje novi film Olega, Milene i njihove magične glumačke ekipe", rekla je umetnica.

Predsednik Saveta festivala, reditelj Srdan Golubović poželeo je dobrodošlicu publici istakavši da je za proteklih 15 godina FAF "postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji, festival na kojem smo otkrivali zanimljive, hrabre, maštovite i drugačije autore i filmove, festival koji nikada nije patio od lažnog glamura i crvenog tepiha".

"Danas kada u Srbiji gotovo ne postoji ni jedan bioskop koji prikazuje autorske filmove, kada se ceo bioskopski život preselio u šoping molove, ovaj festival je jedna od retkih manifestacija koja veliča film kao umetnost", zaključio je Golubović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: