Dodik: Amerikanac laže

Vikiliks objavio da je Dodik bio spreman da prizna Kosovo. Američki diplomata koji je to preneo je lažov, uzvraća predsednik Republike Srpske.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

16:17

Default images

Američka diplomatija je svetske političare upoređivala sa teflonima, Hitlerom ili ličnostima iz stripa, a danas su i u suprotnom smeru upućene teške reči i to iz - Banjaluke.

Posle navoda da je bio spreman da prizna nezavisnost Kosova, Milorad Dodik je američkog diplomatu koji je sačinio belešku o njegovim stavovima nazvao lažovom i petljancem.

Za Milorada Dodika, američki diplomata Danijel Frid govori neistinu kada tvrdi da je Dodik bio spreman da prihvati Ahtisarijev plan i čak i prizna nezavisnost Kosova ukoliko Savet bezbednosti donese takvu rezoluciju.

Takve tvrdnje stoje u Fridovoj belešci sa sastanka sa vrhom hrvatske države u maju 2007. godine do koje je došao Vikiliks, a objavio hrvatski “Jutarnji list”.

“Moje ponašanje oko Kosova je veoma jasno i ja sam pokazivao i dokazivao. Što se tiče tog famoznog Frida, on se i pokazao kao jedan petljanac i lažov koji je na mnogim mestima pokušavao da progura nezavisnost Kosova”, tvrdi Dodik.

“Nikada sa tim Fridom nisam razgovarao nasamo, nikada mu to nisam rekao i nikada ne može da nađe svedoke o tome”, kaže on.

Ovakvi stavovi Milorada Dodika ne ruše njegovu poziciju, kaže nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević i dodaje da male zemlje uvek burnije reaguju na događaje koje uzdrmaju velike sile.

“Sve su to diplomatske stvari i to nije dobro što se to objavilo, jer možda je on to negde i rekao u nekakvom razgovoru, ali se svašta kaže tokom tih razgovora, a na kraju šta se vrednuje? - Samo rezultat”, podseća Pribićević.

“A rezultat je kad Dodik dođe ovde kod vas i kaže - da, neću da priznam Kosovo i ja ne podržavam Ahtisarijev plan. Šta je sve on rekao ranije - to je sve tokom utakmice”, slikovito objašnjava on.

“Jutarnji” piše i da su Ivo Sanader i Stjepan Mesić Vojislava Koštunicu zbog njegovih stavova o Kosovu nazvali nacionalistom, a za Borisa Tadića tvrdili su da misli isto kao i oni.

Iz dokumenata Vikiliksa Priština je saznala da je ruski predsednik tražio od Katara "da ne brza sa odlukom" da prizna Kosovo.

I dok objavljivanje dokumenata pravi politički zemljotres, svetske berze još nisu dramatično reagovale.

Ekonomista Nebojša Katić kaže da su navodi iz depeša uglavnom već poznati i ne očekuje da će one imati uticaj na ekonomiju.

“Ono što svetsku ekonomiju može da uzdrma to su događaji na granici dve Koreje, moglo bi žestoko da uzdrma eventualno bombardovanje iranskih postrojenja”, kaže on.

“Ovo sve na neki način znamo. To da američka administracija sa visine gleda na svoje evropske saveznike. Ne verujem da to ima veliki odjek na berzama u svetu”, navodi Katić.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi kaže da je objavljivanje dokumenata krajnja neodgovornost, Kina je blokirala pristup sajtu Vikiliks, ruski obaveštajci proučiće materijale, a najoštriji u oceni su sami Amerikanci.

Ipak, ima i onih koji nisu zabrinuti već čestitaju Vikiliksu na hrabrosti. Jedan od njih je i venecuelanski lider Ugo Čaves.

“Najpre moramo da čestitamo ljudima iz Vikiliksa na njihovoj hrabrosti. Taj čovek, Asanž, praktično je otišao u ilegalu, daje izjave ko zna odakle i čak se plaši za svoj život. Sada odgovor mora da bude snažan i etički ispravan”, poručio je Čaves.

Dok se bura diplomatskih tajni još nije stišala, Džulijan Asanž najavljuje nova otkrića. Ovoga puta, kako kaže, javnosti će uskoro biti dostupna prepiska jedne od najvećih američkih banaka koja je teško oštećena u ekonomskoj krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: