Trka bez Trivanove i Kolundžije?

Kandidatkinje za potpredsednicu DS Jelena Trivan i Nada Kolundžija spremne da napuste trku zbog muškog lobija, pišu "Novosti".

Izvor: Danas, Veèernje novosti

Utorak, 30.11.2010.

00:16

Default images

Visoke funkcionerke DS, koje slove za kandidate, nezadovoljne su ”neprincipijelnim odnosom kolega” tokom stranačke kampanje.

Osećaju se kao da su ostavljene da se bore između sebe, na vetrometini, gledajući kako su Bojan Pajtić, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac i Dragan Đilas praktično napravili ”pakt” o nenapadanju i zajedno u odborima lobiraju jedni za druge.

Posebno su ih iziritirale informacije da je pokrajinski odbor dao preporuku svim vojvođanskim filijalama da podrže pomenutu ”četvorku”, bez pomena ženskog kandidata.

To se, kako tvrde naši izvori, nikada ranije nije desilo. Ulje na vatru dolile su najave i da je beogradski odbor već spreman da podrži isključivo muškarce, a ta odluka mogla bi da bude donesena već u utorak.

Kada bi Gordana Čomić bila izabrana za potpredsednika, ona ne bi mogla da zauzme i vojvođansku i žensku fotelju, već samo jednu. Prema pravilniku za predstojeće izbore u DS oba uslova ne mogu da se ”kumuliraju” u jednom kandidatu. Ona bi morala da se opredeli da li će na ”žensku” ili ”pokrajinsku” stolicu, a za preostalu bi bio izabran drugi kandidat. U slučaju da među izabranim kandidatima nema žene i predstavnika Vojvodine, mesto u pet prvoplasiranih ustupaju im oni sa najmanjim brojem glasova.

Takođe nezadovoljna predizbornim ambijentom, treća kandidatkinja, Gordana Čomić, sva je prilika, ipak će da trči trku do kraja. Ako Trivanova i Kolundžija odustanu, ona bi mogla da bude i jedini preostali ženski kandidat na listiću.

U samostalnu bitku, mimo jakog lobija, duboko je zagazio i šef diplomatije Vuk Jeremić, ali ni on ne pomišlja da odustane. Mada nema uporište u stranačkoj bazi, kao preostala četvorica kandidata, kako saznajemo, pojedini opštinski odbori spremaju se da podrže i nominaciju ministra spoljnih poslova.

Prema pisanju lista "Danas", terenska kampanja Vuka Jeremića po opštinskim odborima Demokratske stranke širom Srbije počela je da daje rezultate.

Sagovornici lista iz DS, koji spadaju među "trenutno neutralne" u vezi s predstojećim unutarstranačkim izborima, kažu da Jeremićeva kandidatura za potpredsednika iz dana u dan dobija sve veću podršku lokalnih odbora, što nailazi na različite reakcije među funkcionerima u vrhu stranke.

Duel Jeremića i Šutanovca

Ne napušta stranku ako izgubi (FoNet, arhiva)
Prema saznanjima lista "Danas", Gradski odbor DS u Beogradu će na današnjoj sednici odlučiti da podrži potpredsedničke kandidature Dragana Đilasa, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića i Bojana Pajtića i preporučiće svim opštinskim odborima na teritoriji prestonice da učine isto.

S druge strane, Vuk Jeremić je juče počeo obilazak opštinskih odbora DS u Beogradu, računajući da će kampanjom "od vrata do vrata" odgovoriti na već izvestan stav Gradskog odbora.

Jeremić prethodnog vikenda, u subotu i nedelju, "nije izlazio iz automobila" obilazeći odbore DS u južnoj i istočnoj Srbiji, rekli su naši sagovornici, koji tvrde da je veliki broj demokrata iz unutrašnjosti spreman da podrži kandidaturu ministra spoljnih poslova, "pre svega jer vodi pozitivnu kampanju i jer ga vide kao nosioca pozitivne budućnosti za stranku".

Što se tiče Vojvodine, tamošnji Pokrajinski odbor nije ga uvrstio među svoje kandidate, preporučivši svim vojvođanskim lokalnim filijalama da slede taj primer.

Izvori lista "Danas" potvrdili su da su aktuelni šef diplomatije i ministar odbrane Šutanovac glavni konkurenti za funkciju jednog od petoro potpredsednika DS, ne računajući borbu za poziciju namenjenu ženi.

Oni ističu da je odnos snaga izjednačen, da lider stranke Boris Tadić još nijednog nije podržao, i da ništa neće biti izvesno do samog kraja, odnosno do izborne skupštine 18. decembra.

Rivalitet između Šutanovca i Jeremića dolazi da izražaja ne samo po učestalom pojavljivanju obojice u medijima, gde uglavnom pričaju o svojim uspesima i ambicijama na ministarskim funkcijama, ne želeći da otvoreno prekrše stranačku disciplinu, već i po svojevrsnom podzemnom ratu, koji se odvija na stranicama tabloidne štampe. Jeremić ističe da posle izbora u DS neće biti raskola i da on neće izaći iz stranke ukoliko ne postane potpredsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: