Rastu problemi sa otplatom kredita

Zbog ekonomske krize, sve više građana Srbije ima probleme sa otplatom kredita.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

00:25

Default images

Prema podacima Udruženja poslovnih banaka taj problem ima oko 117.000 građana i dva puta je veći nego pre dve godine.

Glavni uzrok poblema u kašnjenju sa otplatama kredita su kursne razlike zbog slabljenja dinara i rasta evra, kaže za B92 urednik veb sajta Kamatica.com Dušan Uzelac.

“Sva primanja koja imamo imamo u tim dinarima, a nekako su se banke zaštitile za svoj račun da sva ta dugovanja plaćamo u evrima. To je ujedno i jedan od najbitnijih razloga povećanih problema usled otplate kredita. Pored kursnih problema, koji je tu pre svega, i krize odnosno nemanja posla ili gubitka posla je glavni problem u otplati kredita“, navodi Uzelac. “S druge strane, ipak postoji neko ograničenje u smislu mogunosti zaduživanja. To je regulativa Narodne banke Srbije kojom se ograničava mogućnost daljeg zaduživanja ukoliko ste vaš taj limit potrošili na neki prethodni kredit. To je na neki način onako ručna kočnica masovnijeg zaduživanja i da kažem, odlaska u dužničko ropstvo“, ocenjuje on.

Brojačno se najviše kasni u otplati keš i potrošačkih kredita jer za njihovo obezbeđenje ne treba nikakva hipoteka. Iako situacija nije alarmantan, ono što je zabrinjavajuće jeste što svaki mesec sve više korisnika kredita kasni u otplati rata, kaže Dušan Uzelac.

“I sama statistika govori da je recimo između pete i sedme godine otplate, recimo stambenih kredita, dolazi do te krize otplate. To je nekako sad i dospelo kod nekih ljudi na red, a sa druge strane došla je i ta kriza koja ih je dodatno poremetila tako da još ako uzmemo u obzir i stambene kredite koji su uzimani u švajcarskim francima, onda je to u stvari taj segment koji najviše vuče tih teško otplativih kredita u ukupnoj sume”, podseća on.

“Dok sa druge stane u broju kredita mislim da nekako oni keš krediti, kartice kao posebna vrsta kreditnih zaduženja, svakako ima veliki broj građana koji su tu došli u problem”, kaže Uzelac.

Pored otplate kredita, porastao je i broj onih koji vraćaju automobile koje su uzeli na lizing jer ne mogu da otplaćuju rate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: