Sprečen ulazak bugarskih desničara

Bosilegrad -- Policija sprečila dolazak bugarskih desničara u Bosilegrad. Političari govore o kršenju prava bugarske manjine, a građani o siromaštvu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Srpska policija na graničnom prelazu Ribarci nije dozvolila ulazak deset bugarskih autobusa sa oko 500 pristalica nacionalisticke partije ATAKA.

Bugarski desničari krenuli su u Bosilegrad na protest povodom obelezavanja 91 godine od potpisivanja Nojskog mirovnog ugovora.

Srpska policija, međutim, nije dozvolila pristalicama nacionalističke politicke stranke ATAKA da uđu u Srbiju i prisustvuju protestu koji je zakazan na dan kada je pre 91 godinu Bosilegrad pripojen Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Lider partije ATAKA Volen Siderov zapretio je vladajućoj koaliciji u Bugarskoj – GERB, da će blokirati granicu između Srbije i Bugarske ukoliko Ministarstvo inostranih poslova Bugarske ili drugi kompetentni organi ne preduzmu ništa povodom zaustavljanja autobusa sa njegovim pristalicama.

Posle vraćanja u Sofiju grupa je održala mirni protest ispred srpske ambasade u Bugarskoj.

Prema rečima Siderova današnja zabrana prelaska granice narušava sve međunarodne dogovore, zbog toga što nije dozvoljen slobodan prelazak ljudi iz jedne u drugu državu.

Siderov je zatražio od vladajuće koalicije GERB da uputi protestno pismo Vladi Srbije, a zahtevao je i da se o ovom slučaju obavesti i evropska komisija.

Pristalice bugarske partije ATAKA ranije su najavljivali da će tražiti od suda u Strazburu da se poništi Nejski sporazum i teritorije pripojene Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca vrate Bugarskoj.

Sam protest u Bosilegradu počeo je sa oko sat vremena zakašnjenja ali sa znatno manjim brojem okupljenih građana od planiranog.

Iako je skup bio zakazan da bi se ukazalo na težak položaj bugarske nacionalne manjine, građani Bosilegrada kažu za B92 da osim što je ovo jedan od najsiromašnijih krajeva, njihova prava nisu ugrožena, dok lokalni političari tvrde suportno.

Predsednik Demokratskog saveza Bugara u Srbiji Dragoljub Ivančov, stranke koja je organizovala ovaj skup, poručio je da su se oni tu okupili ne da bi svađali bugarski i srpski narod, već da bi ukazali srpskoj, bugarskoj, ali i međunarodnoj zajednici na težak položaj Bugara u Srbiji.

Iz Vranjske policije nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog čega su bugarski autobusi vraćeni sa graničnog prelaza iako je skup u Bosilegradu prethodno prijavljen. Stav policije je da o ovom događaju ne daju zvanične izjave.

Bugarska će tražiti objašnjenje Beograda

Povodom zadržavanja na granici devet bugarskih autobusa portparolka bugarskog Ministarstva inostranih poslova Vesela Černeva najavila je da će od nadležnih u Beogradu tražiti objašnjenje zašto bugarskim državljanima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije.

"Bugarska ambasada u Beogradu dobila je instrukcije da zatraži više informacija u ponedeljak", naglasila je ona.

Bugarski ambasador u Beogradu Georgi Dimitrov izjavio je da priprema notu Ministarstvu inostranih poslova Srbije kojom traži objašnjenje zašto bugarski građani nisu bili pušteni u Srbiju.

Politika

I DSS podržao studente

Beograd -- Dan nakon Liberalno-demokratske partije, i Demokratska stranka Srbije zatražila od Vlade da studentima koji štrajkuju omogući prelaz na budžetsko školovanje.

Politika utorak 30.11. 19:29 Komentara: 5

Dodik: Amerikanac laže

Beograd -- Vikiliks objavio da je Dodik bio spreman da prizna Kosovo. Američki diplomata koji je to preneo je lažov, uzvraća predsednik Republike Srpske.

Politika utorak 30.11. 18:57 Komentara: 45
strana 1 od 105 idi na stranu