Novo podrhtavanje tla u Kraljevu

Kraljevo -- Sinoć i jutros registrovana dva manja potresa u regionu Kraljeva. Potres jačine 2,0 po Rihteru zabeležen u 06.09, a nešto malo jači, 2,8, u ponedeljak uveče.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Epicentar tog zemljotresa, registrovanog u 21.17 sati, bio je u selu Sirča, na oko kilometar od Kraljeva, navedeno je na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije.

Podrhtavanje tla bio je 373 potres u Kraljevu i okolini od 3.novembra rano ujutru, kada je dogodio razorni zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru.

U tom gradu se još uvek radi na saniranju posledica zemljotresa, a protekla noć nije išla na ruku Kraljevčanima koji su ostali bez krova nad glavom. Tokom noći u tom gradu padala je kiša.

„Ovo je bila prva obilnija kiša od kako se dogodio zemljotres, ali i dalje to nije kiša koja bi mogla da napravi ozbiljniji prekid s radovima. Koliko ja mogu da vidim, obilazeći teren, radi se još uvek svuda. Činjenica je da je pala temperatura i da će nastaviti da pada i moraćemo da hvatamo te kratke periode da se nastavi sa građevinskim radovima“, kazao je gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović za B92.

Četiri škole na "rezervnom položaju"

Učenici tri srednje i jedne osnovne škole u Kraljevu, za čije objekte je potrebna duža sanacija, u sredu će nastaviti školsku godinu u onim školama čije su zgrade ocenjene kao bezbedne. U tim školama časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a nastava će biti organizovana u tri ili četiri smene.

Prema podacima obrađenim do ponedeljka uveče, u Kraljevu zbog šteta izazvanih zemljotresom moraju biti srušene 144 kuće.

Na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije rečeno je da je pregledana trećina objekata proglašenih za nebezbedne, što znači da bi ukupan broj kuća za rušenje bio u okviru predviđenih 400-500.

Građani čije je objekte pregledala komisija za procenu štete, građevinski materijal mogu da preuzmu tek kada budu direktno kontaktirani od strane Štaba za vanredne situacije ili preko mesne kancelarije, kaže Simović.

"Molimo građane da budu strpljivi i da za preuzimanju građevinskog materijhala sačekaju da budu kontaktirani. Takođe ih molimo da ne dolaze lično zbog informacija iz oblasti građevinarstva, jer na taj način usporavaju rad komisija i podelu materijala. Sve što ih interesuje na tu temu mogu da saznaju preko telefiona", naglasio je Simović na sinoćnjoj konferenciji za novinare.

Od 25 stambenih kontejnera do sada je postavljeno samo sedam iz tehničkih razloga, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije Radojica Kočović.

"Porodice uglavnom insistiraju da kontejner bude postavljen u njihovo dvorište, a za to u mnogim slučajevima nema tehničkih uslova, ili nema dovoljno prostora ili je nemoguć pristup. Zato ćemo onima koji su ocenjeni kao prioritetni za smeštaj, mobilne objekte postavljati tamo gde ima uslova", rekao je Kočović.

Hronika

strana 1 od 65 idi na stranu