Slučaj Pahomije zataškan

Sveštenik Goran Arsić, svedok u procesu koji se vodio protiv vladike Pahomija zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloletnika, kaže da je slučaj zataškan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

11:08

Default images

On je za emisiju "Insajder" rekao da je slučaj Pahomije zataškan zbog crkveno-državnih interesa.

Licemerno je, prema njegovim rečima, što Crkva osuđuje Paradu ponosa, a nije spremna da istraži optužbe za pedofiliju u sopstvenim redovima.

Arsić je govorio za drugi deo „Insajdera“ pod nazivom "Nasilje uz blagoslov", koji je na programu TV B92 večeras u 22 sata.

Vranjski episkop Pahomije je 2003. godine optužen za bludne radnje nad maloletnicima. Posle pune četiri godine pravosnažno je oslobođen optužbi.

Srpska pravoslavna crkva najavila je crkveni postupak povodom slučaja Pahomije, međutim, takav postupak nikada nije okončan.

S druge strane, sud nije poverovao iskazima dečaka koji su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje.

Priču četiri dečaka bilo je spremno da potvrdi nekoliko sveštenika i dve monahinje. Jedan od sveštenika je otac Goran Arsić, koji tvrdi da je dečacima poverovao, jer je video da su preživeli užas.

„Vidite, to je mnogo šokantno bilo za sve nas. Mi prvi nismo verovali da je to tako. Kako bi čovek verovao u tako nešto, u zaštrašujuće stvari. Ali kad je toliko dece pričalo svoju muku, bilo dosledno na svim mogućim nivoima, i te njihove suze i plač i stezanje vilica i muka na licu, tako malo godina, a tolika muka, to je veliki problem“, kaže on.

Goran Arsić kaže da u postupcima pojedinaca iz vrha Crkve ima mnogo licemerja

"Nije lako razdvojiti božiju crkvu od kobajagi crkve, u kojoj bude mnogo licemerja, dvoličnjaštva, krijem se ja iza nekoga, iza brade, mantije, iza marame, suknje, brojanica, krijenje iza ogromnih brojanica i krstova u ogromnim džipovima, je l' su to najpravoslavniji Srbi mogući, je l tako? Oni su primer za srpstvo i za pravoslavlje? Tuga i jad“, kaže pravoslavni sveštenik Goran Arsić.

Nova epizoda „Insajdera“, koja je na programu TV B92 večeras u 22 sata, bavi se vezom pojedinaca iz crkve sa ekstremnim desničarima i onima koji prete građanskim ratom, ali i podrškom koju imaju u pojedinim medijima i među političarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: