Prikupljanje informacija o Artemiju

Krivična prijava SPC protiv raščinjenog vladike Artemije zbog uzurpacije imovine manastira na severu Kosova stigla u Tužilaštvo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

10:30

Default images

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić nije mogao da iznese nikakve detalje iz krivične prijave zbog, kako kaže, interesa pretkrivičnog postupka koji je u toku.

"Republički javni tužilac delegirala je predmet Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, koje će biti nadležno da postupa u ovom pretkrivičnom postupku", kazao je Zorić.

"Ovo tužilaštvo određeno je jer najveći broj provera upravo mora da se sprovede u Beogradu, a danas je Prvo osnovno tužilaštvo podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenje i informacija policiji, nakon čega ćemo vrlo brzo moći da donesemo tužilačku odluku", rekao je portparol Republičkog javnog tužilaštva. Mirko Đorđević, verski analitičar, kaže za B92 da pretkivični postupak u ovom slučaju može biti pokrenut samo u smislu zaštite imovine.

Sve ostalo ne bi trebalo da bude posao države, smatra Đorđević, ali i dodaje da nema direktne krivice države u raščinjavanju Vladike Artemije.

Ipak, Đorđević postavlja pitanje zašto se na Saboru Srpske pravoslavne crkve nije pojavio niko iz Ministarstva vera, nego se pojavio ministar policije Ivica Dačić.

"Vladika je postao trn u oku i crkvenom vrhu, ali i političkim strukturama jer je on, kao što je poznato, za poslednjih godinu i po dana dao nekih deset saopštenja i izjava u kojima se protivi ekumenizmu, iskoraku ekumenskom, a to je politika crkve. Takođe, on se protivi evropskim integracijama, traži da zemlje koje su bombardovale Jugoslaviju budu tužene... Svakako da je zasmetao nekome i moralo je ovako da se završi", kaže Đorđević

Milorad Tomanić, istoričar i poznavalac prilika u SPC, kaže da raščinjeni Vladika Artemije sigurno gubi ovu bitku, jer nema podršku nikog moćnog, pa zbog toga ni neće dobiti priznanje ukoliko osnuje sopstvenu crkvu.

Tomanić navodi da će i crkva i država reći da je pitanje Artemija bilo isključivo crkveno, međutim, kako kaže on, ovde je očigledno da je država odigrala značajnu ulogu.

"On je bio trn u oku vlastima još 90ih godina, posebno 1999. Godine. Bio je jedan od najžešćih boraca protiv Slobodana Miloševića. Jedan moj prijatelj mi je rekao da je on u Prizrenu u svojoj kancelariji držao čak umrlicu Slobodana Miloševića. A prisetimo se ko su bili oni koji su ćutali i koji su podržavali sve što kaže država. U čitavoj toj priči najviše upada u oko Vladika Rački Irinej Bulović. Setimo se ’99. Godine i one knjige u kojoj se govori o stradanjima Srba tokom NATO bombardovanja, Vladika Irinej Bulović je sedeo pored Marije Milošević, ćerke Slobodana Miloševića", rekao je Tomanić.

Vladika Artemije se trenutno nalazi u Beogradu. Ne želi da otkrije svoje dalje planove, ali kako kaže, dobio je policijsku pratnju iako je nije tražio. Što se tiče krivične prijave koja je podignuta protiv njega, prokomentarisao je da je i zatvor za ljude.

Podsetimo, Sabor Srpske pravoslavne crkve u petak je raščinio vladiku Artemija i vratio ga u red monaha. Protiv njega i grupe monaha iz njegovog okruženja su podnete i krivične prijave zbog upada u manastire na području raško-prizrenske eparhije.

Artemije "odavno gonjen"

Bivši iguman manastira Crna Reka Nikolaj izjavio je da je raščinjeni vladika Artemije "odavno gonjen", jer je on duhovnik i čovek koji ne pravi kompromise za zlom.

Bratija manastira Crne Reke, posle neuspelog pokušaja da zauzme ovaj manastir, na planici Jelica, očekuju oslobađanje iz pritvora dva monaha.

Raščinjeni vladika Artemije je odavno gonjen, rekao je bivši iguman Nikolaj, jer neće da sarađuje sa onima koji ga gone, sa vlastima, niti sa međunarodnom zajednicom koja je zavladala Kosovom.

Vladiku znamo kao duhovnika i čoveka koji ne pravi komropise sa zlom, rekao je bivši iguman Nikolaj.

Znali smo da ne možemo ni da osvojima, niti da ostanemo u manastirima, rekao je Nikolaj i dodao da su monasi "zajedno da vladikom Artemijem svedoci greha ljudi koji su oteli eparhiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: