Artemijeve pristalice u pritvoru

Pojedinci iz okruženja bivšeg vladike Artemija uhapšeni i zadržani u policijskom pritvoru. U kosovskim manastirima od jutros mirno.

Izvor: B92

Subota, 20.11.2010.

16:20

Default images

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je MUP prosledio krivičnu prijavu Srpske pravoslavne crkve protiv raščinjenog vladike Artemija tužilaštvu i da očekuje njegovu reakciju.

Istovremeno, najavljena konferencija za novinare Svetog arhijerejskog sabora, koja je trebalo da pojasni "raščinjavanje", je otkazana.

SPC se oglasila saopštenjem u kome se kaže da je raščinjavanjem vladike Artemija Sabor stao u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, dok verski analitičari tvrde da je ovakav rasplet bio očekivan s obzirom na dešavanja poslednjih dana.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da policija nema nameru da se meša u verske poslove i da samo postupa po zahtevima za zaštitu imovine, koje im je uputila SPC.

Ministar je rekao i da su pojedinci iz okruženja bivšeg vladike uhapšeni i zadržani u policijskom pritvoru što, kako je rekao, znači da policija radi svoj posao.

Na pitanje da li raskol SPC može uticati na političku situaciju na Kosovu, Dačić je odgovorio potvrdno.

“Može da ima uticaja na državu i mislim da će mnogi u međunarodnoj zajednicu podržati raskol u crkvi sa željom da se stvori SPC na Kosovu koja bi bila nalik nekim drugim crkvama koje bi kasnije mogle da odigraju neku političku ulogu”, ocenjuje on.

“Zato će Ministarstvo postupati po zahtevu SPC jer oko toga postoji jedinstven stav i Sabora i Sinoda", poručuje Dačić.

Verski analitičar Živica Tucić kaže da raščinjavanje vladike Artemija nije neočekivano, ali da je teško poverovati da će, sada već biški vladika, tu odluku prihvatiti.

Tucić kaže i da je važno što je odluka o raščinjavanju doneta većinom glasova.

"Dobra većina je za to i to naravno ne znači da ovo ne predstavlja određeno uznemirenje za vernike i crkvu. Svaka deoba je problem”, podseća Tucić.

“Mi u ovom trenutku ne znamo koliko privrženika ima Artemije, otvorenih ili onih koji se do sada nisu javno izjašnjavali. U svakom slučaju to može da dovede do zabune nekih vernika kako da sami procene ove događaje", ocenjuje on.

Ukoliko Artemije ipak prihvati odluku Sabora, mogao bi da bude monah u nekom od manastira.

Ukoliko ostane pri odluci da osnuje paralelnu crkvu, Tucić kaže da to ne bi bilo novo u pravoslavnom svetu.

"Ta crkva bi bila iz grupe tzv. istino-pravoslavnih kojih u Evropi ima dvadesetak - u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Rusiji”, kaže Tucić.

“To je grupa crkava vankanonskog poretka koje za sebe tvrde da su one jedini čuvari istine, pravoslavlja i antiekumenizma. To nije ništa novo za pravoslavlje, toga je bilo, na Artemiju je da se opredeli”, objašnjava on.

Tucić kaže da najčešće postoji po jedna paralelna crkva, ređe dve, dok je specifičan primer Grčke, u kojoj ih ima sedam.

Artemije napustio Kosovo, u manastirima mirno

Raščinjeni vladika Artemije rano jutros je napustio Kosovo. U akciji izvođenja Artemijevih pristalica iz dva manastira učestvovali su pripadnici Kosovske policijske službe. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Nakon poslednjih dešavanja, u manastirima u mestima Duboki Potok i Devine Vode vladaju mir i tišina.

U mestu Duboki Potok crkva je ponovo otvorena za vernike, nakon što je manastir prethodno bio uzurpiran od grupe predvođene sada već raščinjenim vladikom Artemijem.

Novoizabrani episkop Raško-prizrenske eparhije Tedosije napustio je zasedanje sinoda SPC i od juče po podne je na severu Kosova. Jutro je proveo u manastiru u Dubokom Potoku.

Podršku bivšem vladici Artemiju pružila je grupa Srba iz severnog dela Mitrovice. Grupa oko raščinjenog vladike je u Dubokom Potoku bila prilično bahata. Rekli su nam da su opustošili rafove sa hranom, da su prilično neuredno ostavili prostorije konaka.

Raščinjenog vladiku je podržavalo oko 40 monaha i desetak građana, a SPC je već pokrenula krivičnu tužbu protiv, kako se navodi, "raskolničke grupe koju vodi bivši episkop Artemije".

Predstavnici Euleksa se nisu mešali u posao policije niti su ulazili u manastir. U Eparhiji ističu da su potpuno netačne i zlonamerne tvrdnje da je u akciji angažovana jedinica Rosa ili specijalci Kosovske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: