KPS izveo Artemija iz manastira

Pripadnici KPS su izveli iz manastira Duboki Potok grupu pobunjenih monaha i bivšeg vladiku Artemija, koga je sinoć Sabor SPC raščinio na red monaha.

Izvor: B92

Subota, 20.11.2010.

03:01

Default images

Policija je izvela "uzurpatore" bez upotrebe sile, tako su sada svi manastiri pod kontrolom Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske eparhije, piše u saopštenju Eparhije.

Navodi se da je "oslobađanje" manastira trajalo do 4.30 ujutro i da je manji incident napravio bivši vladika Artemije kada se zaključao u sobu i nije hteo da izađe i pored molbi policije.

"Tek kada je blagoslov dao iguman manastira Romilo, policajci su razvalili bravu, posle čega je bivši vladika sam sišao u kola i odvezao se u pravcu administrativnog prelaza zajedno sa svojim pristalicama", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je raščinjenog vladiku tokom jučerašnjih događaja podržavalo oko 40 monaha i desetak građana i da je SPC već pokrenula krivičnu tužbu protiv "raskolničke grupe koju vodi bivši episkop Artemije".

"Očekuje se da će svi učesnici u ovim nemilim događajima biti ubrzo krivično procesuirani po zakonima Srbije zbog nasilne uzurpacije imovine SPC i ugrožavanja javne bezbednosti i mira", ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da se predstavnici Euleksa nisu mešali u posao policije niti su ulazili u manastir i kao potpuno netačne i zlonamerne odbacuju se tvrdnje da je angažovana albanska jedinica Rosa ili specijalci.

"U Dubokom Potoku su bili angažovani samo lokalni Srbi koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom i koji su u ovoj nimalo lakoj situaciji pokazali zavidnu profesionalnost i strpljivost", piše u saopštenju Eparhije.

Artemije raščinjen, podneta prijava

(FoNet)
Sabor SPC odlučio je da raščini penzionisanog vladiku Artemija i da protiv njega podnese krivičnu prijavu zbog uzurpacije crkvene imovine. Vladika Artemije je raščinjen na zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve u petak uveče i vraćen u red monaha.

Protiv njega je podneta i krivična prijava zbog nasilja i uzurpiranja imovine dva manastira na Kosovu. Protojerej Milija Arsović je rekao da je situacija na teritoriji raško-prizrenske eparhije mirna.

On je kazao da su Artemijeve pristalice jedino još u manastiru u Dubokom Potoku, gde je u petak uveče došao i novi episkop Teodosije, dok su monahinje iz manastira Devine Vode u blizini Zvečana napustile konak.

Analitičari ocenjuju da je u pitanju klasičan raskol, i da je raščinjenje jedini logičan potez.

“Da se vladika Artemije pojavio na Saboru, a on je kao vladika mogao da se pojavi, pa da je pokušao da obrazloži i da se pošlo putem kompromisa, možda bi stvari bile drugačije. Ali, pošto su stvari ovako otišle, u pravu je crkveni vrh kada konstatuje da je ovo tipičan primer otvorenog raskola. Do sada ne vidim mogućnost kompromisa i moguće da će to za duže vreme ovako ostati”, kaže sociolog religije Mirko Đorđević.

Osim raščinjavanja, Sabor je podneo i krivičnu prijavu zbog nasilja i uzurpacije imovine protiv Artemija i njegovih sledbenika.

Naime, Artemijeve pristalice u protekla nešto manje od 24 sata, pokušali su da uđu u veći broj manastira na severu Kosova.

Uprkos protivljenju igumana Romila, Artemije je sa svojih 50 pristalica služio u trpezariji manastira liturgiju, što mu je izričito zabranjeno, a na šta je u toku dana reagovala Srpska pravoslavna crkva.

“Mi nismo se odvojili ni od koga. Mi nismo nikakvi raskolnici. Mi ne stvaramo ništa novo. Mi se samo trudimo da održimo ono što su nam naši slavni preci predali”, kazao je Artemije, raščinjeni vladika raško-prizrenski.

“Sa veliki žaljenjem i zabrinutošću primljena je vest o pokušaju nasilne uzurpacije crkvene vlasti u ovoj mnogostradalnoj eparhiji SPC od strane umirovljenog episkopa Artemija, koji je ovim poteziom i formalno ušao u raskol sa svetim arhijerejskim saborom odnosno sa SPC”, saopštio je vladika bački Irinej.

Dvojici, kako je saopšteno iz eparhije raško-prizrenske, najagresivnijih monaha određen je pritvor od 48 sati zbog pokušaja da uđu u manastir Crna Reka.

Artemijev naslednik vladika Teodosije tokom popodneva je napustio Sabor i hitno otišao na Kosovo.

Mirko Đorđević smatra da je, pored verskog, ovaj sukob i politički.

“To vidite na kraju evo i po poslednjim vestima kako se političke partije, grupe i centri među Srbima na Kosovu određuju prema vladici Artemiju. Po tome ćete videti da stoji teza da ovo nije samo crkveni nego i politički sukob”, kaže Mirko Đorđević.

Raščinjeni vladika Artemije je na čelu raško-prizrenske eparhije proveo 19 godina, a privremeno je razrešen dužnosti u aprilu ove godine zbog nepravilnosti u poslovanju Eparhije.

Tucić: Velika neprijatnost

Verski analitičar Živica Tucić smatra da raščinjenje vladike Artemija nije iznenađujuće, ali predstavlja veliku neprijatnost za SPC.

"Njegovi koraci poslednjih nedelja, posebno poslednjih dana, vodili su ka tom raščinjenju“, rekao je Tucić.

„Crkveni poredak je bio narušen time što je on juče - i pored zabrane - služio liturgiju u (manastiru) Dubokom Potoku (na Kosovu). Nije nikakvo iznenađenje, ni dramatika, što je došlo do raščinjenja", kazao je Tucić.

On je dodao da je takva odluka Sabora SPC bila logičan sled događaja i da je ona velika neprijatnost, ali i izazov za svaku crkvu.

Prema njegovim rečima, važno je što je odluka o vraćanju penzionisanog vladike u redove monaha doneta velikom većinom u Saboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: