SPC: Artemijev "otvoren raskol"

Sveti arhijerejski sabor SPC optužio vladiku Artemija da je stupio na put "otvorenog raskola" i "ustao na saborno jedinstvo" Crkve.

Izvor: B92

Petak, 19.11.2010.

13:22

Default images

Vladika bački Irinej je rekao da će Sabor tokom dana odlučiti šta će preduzeti povodom ponašanja penzionisanog vladike Artemija.

On je novinarima u Patrijaršiji rekao i da je Artemije samovoljno napustio manastir Šišatovac i i bez blagoslova otišao u bivšu eparhiju, gde je služio i liturgiju.

Izrazivši zabrinutost zbog ponašanja penzionisanog vladike, Sabor je ocenio da je Artemije služenjem liturgije stupio na "put otvorenog raskola" i "ustao na saborno jedinstvo" SPC.

Irinej je na konferenciji za novinare u Srpskoj patrijaršiji rekao da su postupci penzionisanog vladike "tužan i opasan presedan".

Vladika bački je rekao i da je vladika Artemije prekršio više crkvenih kanona, kao i da ga sledi četrdesetak odbeglih monaha i monahinja koji deluju kao, kako je rekao, svojevrsna sekta.

Sveti arhijerejski sabor je, ipak, pozvao vladiku Artemija da se vrati kanonskom poretku i crkvenom jedinstvu, kao i njegove istomišljenika i poslušnike.

Vladika bački je poručio da penzionisani vladika Artemije nema podršku episkopata, sveštenstva i monaštva SPC, koje je ostalo verno svom svetosavskom nasleđu i vekovnom crkvenom poretku.

Nove eparhije

Sabor je odlučio da formira Kruševačku eparhiju, koju će činiti deo niške, šumadijske, žičke i braničevske, a za administratora je postavljen vladika žički Hrizostom.

Vladika žički će eparhijom upravljati do majskog zasedanja Sabora.

Prema rečima Irineja, doneta je načelna odluka da se Beogradsko-karlovačka eparhija, kao najveća u SPC, podeli na još dve ili, kako je rekao, za početak bar jednu, a da će patrijarh obaviti pripremu za takvo rešenje.

On je rekao da je u najvišem crkvenom organu razgovarano i o potrebi novog organizovanja načina života vernika na američkom kontinentu posle smrti vladike Kristifora, a episkopi sa tog područja su pozvani da daju predloge za novu organizaciju.

Takođe, dodao je on, razmatrana je potreba za osnivanje eparhije u Južnoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: