Usvaja se program zaštite tigrova

Moskva -- Lideri pet država, među kojima i Rusije, usvojiće iduće nedelje međunarodni program kako bi se do 2022. udvostručio broj tigrova koji žive u divljini.

Izvor: Beta
Podeli

"Međunarodni program za zaštitu tigrova biće usvojen na samitu od 21. do 24. novembra" u Sankt Peterburgu, rekao je ruski zvaničnik Igor Majdanov.

U diviljni ima samo 3.200 tigrova, dok ih je pre sto godina bilo oko 100.000.

"To je jedinstven skup. Prvi put u istoriji, šefovi vlada će biti okupljeni i razgovarati o zaštiti jedne životinjske vrste", rekao je Andrej Kušlin iz Svetske banke, koji je pokrenuo inicijativu o zaštiti tigrova.

Prema njegovim rečima, biće usvojen budžet od 350 miliona dolara za narednih pet godina.

Kušlin je rekao da očekuje formiranje međunarodnog konzorcijuma za zaštitu tigrova, u kojem bi bili Interpol i carine država u kojima žive tigrove.

Na samitu će biti predstavnici 13 zemalja u kojima tigrovi žive u divljini.

Više od 1.000 tigrova ubijeno je u poslednjih deset godina, saopštila je nedavno međunarodna organizacija za borbu protiv trgovine divljim životinjama Trefik Internešenel sa sedištem u Londonu.

Krzno, kandže, lobanje i skeleti tigrova su najčešći delovi te životinja koje vlasti uspevaju da zaplene.

Svetski fond za prirodu nedavno je saopštio da je opala populacija sibirskih tigrova za 15 odsto.

Prema navodima naučnika, u Rusiji ima oko 450 sibirskih tigrova. Njihov lov je zabranjen 1947. godine. Takvih tigrova ima još u Kini između 20 i 25.

strana 1 od 181 idi na stranu