Mićić: Prvo infrastruktura

Preseljenjem nekih državnih institucija ništa se ne dobija, osim poneki glas za poslodavca – G17 plus, kaže potpredsednica LDP-a Nataša Mićić.

Izvor: Politika

Nedelja, 14.11.2010.

22:59

Default images

“Bilbordi Ujedinjenih regiona širom Srbije već danas podsećaju ljude ko im je dao ili obećao posao”, kaže Mićićeva.

Ona je objasnila time zašto je njena stranka poslednjih dana oštro kritikuje projekat dekoncentracije institucija koji sprovodi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića.

“Užičani su, recimo, do sada morali da idu u Beograd po papire potrebne za izvoz, a sada to više neće morati da rade. Ali, zato bi sada svi ostali izvoznici morali da dolaze u Užice, prema kojem vodi očajna komunikaciona infrastruktura. Više bi se namučili nego dok su dolazili iz Vranja ili Subotice u Beograd. Zato se sada prave filijale i nove skupe ispostave. Međutim, ta dodatna radna mesta u administraciji moraće da plate svi poreski obveznici. Nije li bolje da se sve to radi putem jedinih komunikacija koje nekako funkcionišu, putem Interneta. Zar nismo doneli Zakon o elektronskom potpisu?”, kaže Mićićeva.

Građani u unutrašnjosti zaslužuju konkretna prava, a ne šaltere, smatra Mićićeva.

“Zaslužuju bolje puteve, železnicu, bazene, ustanove kulture, aerodrome, mostove, obilaznice, čist vazduh, moderne škole. ”, dodaje potpredsednica LDP-a.

Ona smatra da bi prvi korak u decentralizaciji trebalo da bude vraćanje imovine opštinama, a onda fiskalna decentralizacija.

“To je preskočio. Sve dok opštine ne dobiju veću slobodu u odlučivanju i gazdovanje nad svojom imovinom ništa se neće promeniti. Da je reč o iskrenoj politici, onda bi kao vlada već odavno skupštini predložili zakone o decentralizaciji. Mi bismo to podržali”, kaže Mićićeva. Funkcioner G17 Vlajko Senić je rekao da ta stranka nema nameru da se brani od napada i dodao da je "dekoncentracija samo prvi korak u regionalizaciji".

"Važno je da pre svega izmestimo centre odlučivanja iz jednog grada, iz Beograda. Činjenica da se mnoge važne institucije polako sele iz Beograda govore o našoj nameri da te institucije budu bliže građanima, da država bude bliže svojim građanima i na taj način pokuša da reši njihove probleme", rekao je Senić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: